De senaste två åren har priset på bostadsrätter i Stockholms innerstad sjunkit med drygt 8 procent räknat i kronor.
Men Riksbankens satsning på att låta svenskarna uppleva nästan stillastående bostadspriser har en baksida: under samma period har kronan fallit nästan 11 procent mot dollarn. En försvagning som till stora delar beror på att Riksbanken formligen sprutar ur sig nästan räntefria kronor för att upprätthålla intrycket av att priserna på bostadsmarknaden är nästan oförändrade.
Ändå får den som säljer sin bostadsrätt idag nästan 20 procent mindre för den än för bara två år sedan, räknat i dollar, som är världens reservvaluta. Det är i princip bara i kronor och några skräpvalutor med problem, såsom den turkiska liran, som bostadspriserna i Stockholm inte ger intryck av krasch.
Mot det brittiska pundet har kronan exempelvis tappat 17 procent på fem år, trots att pundet pressas av Storbritanniens EU-utträde. Mot euron har kronan tappat 23 procent på 5 år, och bara på de senaste året har kronan rasat med 6 procent mot euron.
För den som går i säljtankar är detta viktigt. Priserna på handels- och kapitalvaror är numera oftast snarlika inom EU, och i många fall i hela världen. När både kronan och bostadens marknadsvärde sjunker får man allt mindre för pengarna vid en försäljning.
En så kallad babyboomer som säljer sin bostadsrätt och köper en bil får idag nöja sig med något betydligt mindre påkostat än för bara två år sedan. Den enskilde kanske tycker att bilar har blivit dyrt de senaste fem åren, men i själva verket är det kronorna man betalar med som har blivit mindre värdefulla. Köpkraften per såld kvadratmeter bostadsrätt har minskat med nästan 20 procent och bara hälften av det beror på fallande bostadspriser – resten på en kraschande valuta.