"Europa kan inte acceptera att vad som byggts upp under flera decennier avsiktligt skadas för att provocera. Detta handlar inte om en tweet eller vem som får mest uppmärksamhet, detta handlar om vår gemensamma säkerhet", twittrade Tysklands utrikesminister Heiko Maas under fredagen. Hans föregångare på utrikesministerposten Sigmar Gabriel går dock längre.
Trumps Amerika går inte att lita på. Han låter ogenerat Nordkoreas diktator Kim Jong-Un sitta kvar, men eftersträvar ”regime change” i Berlin.
– Det är minst sagt svårsmält, säger Gabriel, som är tidigare utrikesminister och socialdemokratisk partiordförande.
Trump ställde hårda krav på sina Natoallierade under torsdagens möte i Bryssel. Alla skulle omedelbart höja sina nationella försvarsanslag och särskilt i blickfånget hade han Tyskland som endast har 1,24 procent av sin BNP i försvarsbudget, istället för den överenskomna två procenten. Bundeskanzler Angela Merkels mål var att höja till 1,5 procent fram till 2024.
Slutligen uppmanar Sigmar Gabriel till ett mer resolut uppträdande gentemot Trump:
– Vi kan inte hysa några illusioner längre. Donald Trump bryr sig bara om styrka och då måste vi visa att vi är starka. Sanningen är hel enkelt den att vi inte kan vara utan USA, men att det inte heller går med Trump. Därför måste vi ha en dubbelstrategi. Vi behöver ett gemensamt europeiskt uppträdande mot Trump, samt en strategi för att vända opinionen mot honom i USA.
Bland annat föreslår han omfattande tyska investeringar i USA, samt att man etablerar kontakt och relationer med amerikanska politiker och försöker hitta sätt att få ungdomar att sympatisera mer med Tyskland.
Trump ska ha varit nära att få hela mötet att sluta i katastrof när han sade att alla antingen fick höja till de överenskomna två procenten under år 2019, eller så skulle USA under hans ledning ”göra sin egen grej”. Citatet har bekräftats av Tysklands nuvarande försvarsminister Ursula von der Leyen, som ändå vill beskriva mötet som en framgång för Nato som helhet.