När så kallade ensamkommande, som är i en asylprocess, fyller 18 år går ansvaret över från kommunen till Migrationsverket. Detta brukar innebära att personerna måste flytta från kommunen och till ett asylboende.
Men nu har regeringen storsatsat – så att de ensamkommande kan stanna kvar i samma kommun.
Regeringen ska skjuta till ett tillfälligt kommunbidrag på 195 miljoner kronor.
10 av dessa nära 200 miljoner kronor går till Stockholm.
Enligt socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) ska pengarna satsas på att hitta enklare lösningar och tillfälliga lokaler.
Men pengarna kan också gå till privatpersoner som kan tänka sig ta emot invandrarmännen.
– Det finns många Stockholmare som känner mycket för de här ungdomarna. Det kan handla om familjehem som kan få visst stöd för att behålla de här ungdomarna, säger Åsa Lindhagen till P4.
Enligt Migrationsverket rör det sig om 400 barn som i år fyller 18 och pengarna som Stockholm får ska räcka till nästa sommar.
Från och med den 1 juli i år började ett nytt ersättningssystem gälla för kommuners mottagande av så kallade ensamkommande. Enligt det nya systemet kommer kommunerna i normalfallet inte få någon ersättning för asylsökande efter att de fyllt 18 år. Staten ansvarar för mottagandet av vuxna under asyltiden. De som har fyllt 18 år förväntas därmed flytta till Migrationsverkets anläggningsboenden.
Dessa medel som nu tillförs, och som uppstod efter en uppgörelse mellan regeringen och Vänsterpartiet, kommer att fördelas proportionellt till kommunerna utifrån hur många inskriva asylsökande som väntar på ett slutligt avgörande i sitt asylärende.
"Regeringens och Vänsterpartiets överenskommelse gör det således möjligt för kommuner att låta de ensamkommande unga i asylprocessen, som fortfarande väntar på ett slutgiltigt beslut i sitt ärende, bo kvar i den kommun där de vistas", skriver regeringen.