- Vårt samhälle är ett av de mest feminina i Europa, både på gott och ont, säger Johnny Brenna, tidigare polis och brottsexpert, till nettavisen.no.
Han menar att polisutbildningen återspeglar denna tilltagande feminisering, vilket får som följd att nyexaminerade poliser får allt svårare att hantera konkreta pressande situationer.
Kan inte hantera kriminella invandrare
- Jag har pratat med tidigare socionomistudenter som hävdar att det är mer sociologi i polisutbildningen än på socionomprogrammen. De flesta polisstudenterna får inte lära sig att vara handlingsorienterade, istället är det de "mjuka värdena" som framhävs.
Detta gör att polisen får särskilt svårt att hantera utländska kriminella, understryker Brenna.
- Det strömmar in utländska hårdbarkade brottslingar som kommer från helt andra sorters samhällen där de har haft en mycket tuffare uppväxt än vad vi är vana vid. Då hjälper inte mjuka metoder, säger han.
Sverige mest feminint i världen
Enligt den framstående socialpsykologprofessorn Geert Hofstedes värderingsindex är Norge det mest feminina landet i hela världen efter Sverige. Sverige får endast 5 poäng av 100 möjliga på maskulinitetsskalan.
Enligt Hofstede karakteriseras ett feminint samhälle av värden som "livskvalitet" och "att ta hand om andra". Att sticka ut från mängden är inte önskvärt. Ett maskulint samhälle är istället mer konkurrensinriktat, och medlemmar bedöms efter sin förmåga att prestera snarare än sin förmåga att passa in.
"Inget vackert med våldäkt och mord"
- Det här är ett tänkesätt som är gemensamt för hela den sociala strukturen i Norge, från politiker till individen. Fokus ligger på de mjuka och vackra värdena, fortsätter Johnny Brenna.
Men ett sådant feminint förhållningssätt kan vara katastrofalt för samhället.
- Men vi måste vara noga med att inte främja endast den vackra och feminina. Sanningen är att det inte finns något fint och trevligt med rån, våldtäkt, mord och dråp, avslutar Brenna.