Kina beslutades sig under förra veckan för att sätta stopp för kolimporten, bland annat för att fullt ut leva upp till en FN-resolution om sanktioner mot Nordkorea som straff för landets kärnvapentest.
Nordkorea mötte till en början beslutet med tystnad innan den statliga nyhetsbyrån plötsligt i ett utfall anklagade grannlandet i norr för att vara i maskopi med "fientliga krafter som konspirerar för att störta" den nordkoreanska regimen.
Kina började strypa sin kolimport i april förra året i enlighet med säkerhetsrådets resolution 2270, men fortsatte att tillåta kolimport som gick till kinesiska hushåll. Anledningen var ett kryphål i resolutionen som tillåter handel med Nordkorea av humanitära skäl eller för någons "levebröd". Nu har alltså även den importen stoppats.
Att Kina först nu helt bryter kolimporten tolkas delvis som en markering mot mordet på den nordkoreanske ledarens halvbror Kim Jong-Nam. Kim Jong-Nam hade tagit sin tillflykt i Macao i Kina och mördades på Kuala Lumpurs flygplats i Malaysia när han var på väg hem.
Kolstoppet tolkas även som en markering mot Nordkoreas senaste missiltest och en charmoffensiv mot USA:s president Donald Trump som man vill vara på god fot med.
Nordkorea var förra året Kinas viktigaste leverantör av den höggradiga stenkol som kallas antracit. Antracit är populär inom inte minst stålindustrin eftersom den innehåller få orenheter och ger upphov till ringa restprodukter.
Kolet beräknas utgöra 40 procent av Nordkoreas export till Kina, landets viktigaste handelspartner, och kolstoppet får därför kännbara konsekvenser för regeringen i Pyongyang.