Förra året försvann nästan 6 000 personer som inte hade rätt att stanna i Sverige. I år väntas ytterligare 8 300 avvika och 2018 beräknas siffran öka till 12 400. Totalt handlar det om cirka 50 000 de närmaste åren.
De flesta ska utvisas till Afghanistan, Irak och Somalia. Men polisens resurser räcker inte alls till och ärendena hamnar på hög.
– Att leta efter någon som är försvunnen – det kräver resurser. Lämnar Migrationsverket 8 000 ärenden till oss har vi ingen möjlighet att efterspana alla dessa människor aktivt. Vi måste prioritera de fall där det finns tips eller information, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen, till Sydsvenskan.
Enligt Engström finns det en överhängande risk att många av dem stannar kvar olovligen. Personerna riskerar att bli "utnyttjade" som billig arbetskraft och att utsättas för brott, menar han. Det talas om att ett "skuggsamhälle" håller på att skapas.
Regeringen sägs vilja skynda på utvisningar av asylsökande som fått avslag på sin ansökningar, men det är en omöjlig uppgift enligt polisen.
Patrik Engström väljer att kalla det för en "jättestor utmaning".