I programsatsningen ska deltagarna till en början klara sig utan sina ägodelar, till och med utan kläder, för att därefter successivt välja ut saker de absolut inte kan klara sig utan. Första avsnittet visades av den vänsterradikala TV-jätten i måndags förra veckan.
Micael Lekberg, ansvarig utgivare för programmet, förklarar för Fria Tider att dokusåpan kan ses som ett avståndstagande från det så kallade konsumtionssamhället.
– Många funderar på hur mycket prylar vi har och hur beroende vi egentligen är av dem. Det finns många ingångar till det här – miljöhänsyn, funderingar runt fördelningen mellan fattiga och rika, eller rent filosofiska funderingar runt vilka värden som ska styra oss i livet, säger han.
– Det skapar en jäkla massa tankar i huvudet hos folk om olika saker. Om materialismen, vad vi behöver och vad vi inte behöver.
Han säger också att de fyra deltagarna deltar utifrån olika premisser.
– En av dem handlar tydligt om att man ifrågasätter om man egentligen behöver alla de prylar vi har i samhället idag, förklarar han.
Kvinnomisshandlare
En av deltagarna i programmet är den feministiske debattören Mohamed Touzari. Tidigare var han feministisk krönikör på vänstersajten Nyheter 24, men efter att Fria Tider för två år sedan uppmärksammat att Mohamed är dömd för bland annat kvinnomisshandel och sexuellt ofredande fick han sluta skriva för sajten.
Förra sommaren gjorde Mohamed Touzari en så kallad podcast tillsammans med den feministiska bloggerskan Emmy Winther. Nu är han alltså aktuell som dokusåpadeltagare i SVT.
– Vi känner till att han har ett ganska jobbigt förflutet, men det utesluter inte att han kan vara med i ett sådant här experiment. Det där är någonting han har lagt bakom sig och ångrar väldigt väldigt djupt, säger Lekberg.
– Han var väldigt ung när de här sakerna hände och han har lagt det bakom sig, upprepar han.
Hur tror du att Mohameds offer känner, det är flera kvinnor, när de ser att han lyfts fram av SVT i ett sådant här sammanhang?
– Mohamed har gått in i det här för att han för ett antal år sedan kom fram till att han vill förändra sitt liv.
– Han tycker inte att han har levt ett helt schysst liv tidigare och han är en av dem som går in i det här med tankar som; vad händer med mig om jag gör det här experimentet i 30 dagar? Det kommer komma fram spännande tankar hos honom under den här tiden.
Hade Mohamed fått delta i SVT-satsningen om han inte haft en muslimsk bakgrund?
– Jag har aldrig tänkt den tanken, det är en så hypotetisk fråga så den är omöjlig att svara på. Jag vet inte varför du ställer den? Det går inte att svara på sådana frågor, om det inte var såhär om det inte var sådär, jag vet inte vad du menar med det?
Det är väl intressant om SVT gör en annan bedömning om det är en individ med muslimsk bakgrund, om det då plötsligt blir okej med kvinnomisshandel och sexuellt ofredande, men om personen varit etnisk svensk och hetat Kalle hade ni inte kunnat ta med honom för att det känts fel att ha med en kvinnomisshandlare i programmet?
– Det är en så konstig frågeställning så att säga. Vi tar inte ställning till om människor har olika läggning, är feminister, vad de har för religiös bakgrund. Alla kan vara med i Sveriges Television.
I sådana fall är det väl en ganska enkel fråga? Den är jättelätt för dig att svara på. I sådana fall är svaret nej, självklart gör vi inte skillnad på om man är svensk eller invandrare.
– Du, jag är på språng här.
Du vill inte svara på sista frågan?
– Nej, jag kan inte svara på den för den är så hypotetisk. Du får acceptera att jag är på språng!
I ett uppföljande mejl till Fria Tider skriver Micael Lekberg om SVT att "vi väljer inte personer utifrån tro".
Antifeministisk sida på Facebook stängdes av efter kampanj från feministprofil