Gruppvåldtäkten i Visby

Frågetecken kring påstått hot mot åklagare på Gotland

Publicerad 13 oktober 2016 kl 12.55
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Två män misstänks för hemfridsbrott och förgripelse mot tjänsteman med anledning av någon form av brott mot den åklagare som tidigare ansvarade för utredningen av grupp­våldtäkten på Gotland. Men det är mycket oklart vad männen egentligen misstänks för att ha gjort.
– Det är för tidigt att säga om det kommer bli ett åtal, säger den ansvarige åklagaren till Fria Tider.

Dela artikeln

© Åklagarmyndigheten

Magnus Berggren.

Det är under söndags­morgonen för snart två veckor sedan som en rullstols­bunden kvinna anmäler att hon under natten utsatts för en grupp­våldtäkt i ett hus på Gotland. Sex män grips misstänkta för brottet, varav fem anhålls.

I onsdags förra veckan meddelar kammar­­åklagare Mats Wihlborg att han släpper de fem männen på fri fot. Anledningen är att de, enligt honom, inte kan anses vara på sannolika skäl misstänkta för brott.

– Själva gärningen baseras inte på våld eller hot utan att man utnyttjat hennes speciella belägenhet, säger han till Aftonbladet.

Protester
Beskedet möts av ilska och upprördhet bland gotlänningarna. I ett videoklipp som den nazistiska organisationen Nordiska motstånds­rörelsen laddat upp på Youtube syns hur en man letar upp tre nyanlända invandrare som pekats ut för sin delaktighet i den grova våldtäkten.

– Ni är jävla avskum! Okej? Jävla avskum är vad ni är! säger mannen på engelska till de utpekade gärnings­männen.

– Lämna det här landet, smutsiga djur! fortsätter han.

Videoklippet på Youtube har i skrivande stund nästan 200.000 visningar och de positiva kommentarerna dominerar.

"Jag är själv en invandrare född här för 27 år sedan och en främling för er", skriver en man som kommentar innan han fortsätter: "Dessa gatubarn från Afghanistan, Marocko osv hatar jag med hela mitt jävla hjärta. Snart kommer jag själv reagera på dom".

Kvällen samma dag som åklagaren meddelat att de fem misstänkta är frisläppta tågar ett hundratal människor i en demonstration i Visby. Bland annat ställer sig den uppretade skaran utanför ett asylboende i en protest.

Snart kommer även rapporter om att den ansvarige åklagaren utsatts för någon form av hot. Det påstådda hotet gjorde att polisen i Stockholm skickade förstärkning i form av en särskild insatsstyrka till Visby för att kväsa protesterna.

– Jag kan förstå att man i vissa lägen är upprörd, men att ta lagen i egna händer och agera eller hota personer i deras tjänsteutövning, det kan vi aldrig acceptera, sade Stockholms­polisens press­talesman Carina Skagerlind till Fria Tider förra veckan.

Enligt lokala medie­uppgifter genomförde poliserna från Stockholm razzior mot misstänkta Visby­ungdomar. Ungdomarna ska ha bland annat ha radats upp och visiterats i jakt på "gatu­stridsvapen".

– Jag vet faktiskt inte exakt vad de sysslat med. Den här kommenderingen lever sitt eget liv och leds inte härifrån, kommenterade Visby­polisens stations­befäl Thomas Rasch.

Hemfridsbrott
Magnus Berggren är vice chefsåklagare i Uppsala. Det eller de hot som hans kollega Mats Wihlborg påstås ha blivit utsatt för är det nu hans sak att utreda.

Berggren tydliggör emellertid att de två männen inte misstänks för olaga hot utan för hemfridsbrott och förgripelse mot tjänsteman.

– Förgripelse mot tjänsteman är någon typ av ofredande, men riktat mot en myndighetsperson, förklarar han.

– Det ska hållas lite mer förhör sedan är det en del tekniska utredningar som ska göras innan jag kan ta ett beslut om det blir ett åtal eller om det ska skrivas av. Det är lite oklart än.

Brottet ska ha ägt rum någonstans i närheten av Wihlborgs bostad utanför Visby någon gång under förra veckan. Männen har aldrig gripits av polis eller anhållits av åklagare, endast hämtats till förhör och är enbart skäligen misstänkta. Båda männen nekar till brott.

– De hämtades där de vistades, inte på någon brottsplats, förtydligar Berggren innan han fortsätter:

– Det finns en skälig anledning att misstänka att de här två har varit där. Det är en skälig misstanke, det är inte i det här läget styrkt.

Har det varit någon form av konfrontation mellan de här männen och åklagaren. Har det varit något tumult eller bråk?
– Så mycket kan jag säga att det har inte varit något tumult eller bråk eller någonting sådant. Det har inte förekommit.

Har det varit någon verbal ordväxling?
– Inga sådana verbala otrevligheter heller. Det har inte varit någon konfrontation, ingenting sådant.

Då förstår jag inte. Är det olagligt att vara utanför någons bostad?
– Det är inte olagligt att stå utanför, men det kan vara olagligt att göra andra saker. Jag kan inte gå in på detaljer.

– Hade det varit hotfullt hade brotts­rubriceringen varit en annan, till exempel hot mot tjänsteman eller skadegörelse. Men det är inte det det handlar om, det handlar om brott som ligger på en bötesnivå.

Har de varit inne i åklagarens bostad eller inne på hans tomt?
– Det enda jag kan säga är att de inte varit inne i bostaden. Mer kan jag inte säga.

Men de har varit utanför eller vid bostaden på ett sätt som uppfattas som hemfridsbrott?
– Precis.

Har de vecklat ut någon banderoll eller gjort något sådant?
– Jag kan inte gå in på mer detaljer innan vi är klara med analyser, innehåll och alla tänkta förhör eller som kan komma att ske beroende på vad teknisk analys ger.


Nyheter från förstasidan

Aschberg fick Bonniers stora hederspris – för sin kamp mot "mörka krafter"

Hedras med Stora jounalistpriset. Samtidigt prisas Kalla faktas trollfabriksreportage som "Årets avslöjande".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.