USA-valet
Donald Trump och Hillary Clinton.

Kampen mot terrorn viktigaste valfrågan

Publicerad 30 juli 2016 kl 22.51
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Nationell säkerhet och kampen mot terrorismen kommer bli den viktigaste valfrågan i höstens presidentval i USA. Det skriver AP.

Dela artikeln

De båda kandidaterna Donald Trump och Hillary Clinton arbetar just nu intensivt för att profilera sig i frågan, men utifrån olika utgångspunkter.

Trump talade redan i vintras om att "totalt och fullständigt" stoppa all muslimsk invandring till USA tills man lyckats "lista ut vad det är som pågår". Han har dessutom talat om att "snabbt utplåna" Islamiska staten.

Trump spelar på folks rädsla, menar hans motståndare Hillary Clinton, som presenterar sig själv som en "anti-Trump".

– USA:s styrka kommer inte från att brusa upp, sade hon under partiets kongress i torsdags.

– Styrkan vilar på smarthet, omdöme, lugn beslutsamhet och att använda makten på ett precist och strategiskt sätt.

Donald Trump hävdar att mycket av det han anklagas för i själva verket är hans styrka. Han vill inte uppfattas som allt för förutsägbar av USA:s fiender eller motparter vid förhandlingar om ekonomiska avtal.

Han har blåst liv i en nästan utdöd isolationistisk doktrin där han talar om att USA inte ska agera världspolis och intervenera i kriser och oroshärdar världen över. Han har lagt skulden för inbördeskriget i Syrien och Irak och Islamiska statens framväxt på Hillary Clintons utrikespolitik under sin tid som utrikesminister.

Trump har dessutom talat om att han inte stöder alla Natoländer och antytt att militäralliansen inte ska ta USA:s ovillkorliga stöd "för given". Vidare har han en betydligt mer positiv inställning till Rysslands president Vladimir Putin än sina motståndare i såväl Republikanerna som Demokraterna.

Clinton vill å sin sida fortsätta den interventionistiska linje som varit dominerande inom USA:s utrikespolitik sedan andra världskriget. Hon har ett grundmurat förtroende för Nato och och talar sig varm för internationella relationer och partnerskap för att utöva amerikanskt inflytande över världen.

Den demokratiska presidentkandidaten har dessutom upprepade gånger attackerat Trumps pålitlighet. Vid flera tillfällen under valkampanjen har hon hävdat att det vore livsfarligt om Trump, trots hans isolationistiska linje, skulle få tillgång till USA:s kärnvapen.

Till de båda partiernas kongresser i sommar bjöds generaler och andra höga militära befattningshavare in för att ge stöd till det egna partiets kandidat och attackera motståndarens pålitlighet.

Den pensionerade generallöjtnanten Michael Flynn anklagade under Republikanernas kongress Clinton för att lida av "fumlig obeslutsamhet, medveten likgiltighet och total inkompetens".

Demokraterna bjöd nu i veckan in den pensionerade generalen John Allen som istället hävdade att Hillary vet hur man håller "inte bara militären, utan oss alla trygga och fria".


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fico: Zelenskyj skadar EU mer än Ryssland

Slovakledaren rasar mot planen att stoppa rysk gas.. "Huvudsaken för storfolket i EU är att slaverna fortsätter döda varandra."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Etablissemanget levererade igen. Kronprinsessans tupplur, bajsregn på Expressen och Boomer-journalistikens sista boss.0 

Mer från Utrikes

Avfärdar koppling till sprängd Tesla vid Trump-hotell. "Vi bedömer i nuläget ingen annan är inblandad."0 

Telegram-grundaren: Ryssar har nu "mer frihet än européer"

Appen tvingas blockera rysk media.. Straffbart att ens berätta vad medierna rapporterar, enligt EU:s regler.0 

Slog till efter Assads fall. Försvarsministern lägger upp video på sociala medier.0 

"Vi är absolut inte nöjda med förslagen." Donald Trump lovade skipa fred "på 24 timmar".0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0