Asylkaoset

EU i efterlängtat samarbete med Libyen

Publicerad 22 juni 2016 kl 20.03

EU. Efter flera år av prat har EU-kommissionen till slut lyckats nå en överenskommelse med Libyen, skriver TT. EU kommer nu att utbilda den libyska kustbevakningen för att stoppa människosmugglingen genom arablandet samtidigt som Libyen får ökade resurser för att stoppa inflödet av vapen sjövägen till IS, rapporterar EU Observer.

Dela artikeln

Det var på måndagen den 23 maj som EU:s utrikesministrar samlades i Bryssel och kom överens om nya uppgifter för EU:s sjömilitärprojekt mot flyktingsmuggling. Operationen som kallas ”Sophia” har också blivit förlängd med ytterligare ett år.

Tanken med projektet var från början att stävja flyktingsmuggling men har med tiden utvecklats till att bli något av en räddnings- och hämtningsservice. Bara förra året har de som arbetar till sjöss med projektet räddat över 13.000 människor ur vattnet i Medelhavet, för att sedan köra dem till Europa för att låta dem söka asyl.

Europeiska flottor står nu beredda att börja utbilda den libyska kustbevakningen. Amnesty är emellertid kritiska då Libyens egen kustbevakning har anklagats för en del av övergreppen mot asylsökare. Trots detta har EU valt att samarbeta med landets kustbevakning i denna operation.

– Vi har föreslagit att man ska utbilda dem, helt enkelt, och det är vägen framåt. Men man måste också bestämma sig för att rötäggen måste bort. Resten måste vi se till att vi tränar och utbildar på rätt sätt, säger utrikesminister Margot Wallström till TT.

Nu har även Natoallierade länder valt att hjälpa till i operationen.

– Vi kom fram till att vi som allierade kan hjälpa till med insatsen i Medelhavet, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Han talar då om att de kan vara med och aktivt övervaka och hejda båtar som tillhör flyktingsmugglare. Detta skulle ske i enighet med Natooperationen ”Active Endeavour” som arbetar med antiterrorism och har funnits i området runt Medelhavet sedan 11 septemberattackerna 2001.

Natochefen sade också att uppgiften att lösa krisen som omgärdar flyktingarna i området är en av de viktigaste uppgifterna de har just nu.

En annan viktig fråga i operationen är vapensmuggling. EU, Nato och andra västerländska organisationer samarbetar nu med Egypten för att stoppa både vapen och stridande människor från att ta sig från Syrien till Libyen.

Europol uppskattar antalet människor i Libyen som väntar på att kunna korsa havet till 800.000. EU hoppas att läget snart ska stabiliseras och att livsvillkoren för människorna ska förbättras, vilket kan leda till att färre väljer att söka sig mot Europa.


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.