Det uppger Ekot. Den Europeiska centralbanken ECB sänkte under torsdagen den så kallade styrräntan till 0,75 procent vilket är rekordlågt. Förevändningen är att skapa inflation, för att göra det lättare för skuldtyngda euroländer att komma ur sin skuldkris genom att göra de gamla lånen mindre värda.
Styrränta är den ränta med vilken centralbanken lånar ut pengar till privata banker. De privata bankerna i sin tur lånar ut pengarna till låntagare och tar ut vinst på mellanskillnaden mellan styrräntan och sin egen ränta på utlåningen.
Skattebetalarna lånar av bankerna de gett pengar
För närvarande är inflationen i eurozonen runt 2,7 procent, vilket är högre än styrräntan. Det innebär att skattebetalarna får tillbaka mindre pengar av bankerna än de lånade ut, vilket i praktiken innebär att de skänker pengarna till bankerna. Bankerna lånar i sin tur tillbaka skattebetalarnas pengar till skattebetalarna med högre ränta och tar ut vinst.
Det är dock inte bara i eurozonen som centralbankerna söker desperata förlängningar på lånekrisen. Under torsdagen beslutade det icke-euroanslutna landet Storbritannien att trycka motsvarande 600 miljarder kronor. Detta eftersom styrräntan där redan var så låg som en halv procent och inte kunde sänkas mer.