På onsdagsmorgonen var det dags för regeringen att lämna sin ekonomiska vårproposition till riksdagen. Budgeten släpptes klockan åtta och finansminister Magdalena Andersson höll en presskonferens vid niotiden.
Budgeten markerar en ökad politisk vilja i Sverige att beskatta och spendera. Regeringen väljer att öka utgifterna med 222 miljarder kronor mellan 2015 och 2020, eller med i genomsnitt 44 miljarder kronor per år. Samtidigt höjs skatterna med ytterligare drygt 30 miljarder bara under 2016.
91 miljarder till ökade bidrag
De utgiftsområden som bidrar mest till utgiftsökningen är utgiftsområde 13, feminism och nyanlända invandrares "etablering", det vill säga bidrag till asylsökare som fått uppehållstillstånd. I utgiftsområdet ingår bland annat etableringsersättningen, alltså det bidrag som kan ge nyanlända invandrare drygt 22.000 kronor i månaden skattefritt under den första tiden i Sverige.
Bland de fyra utgiftsområden som ökar mest är samtliga hänförliga till invandring eller bidrag där invandrare är kraftigt överrepresenterade. Det handlar om bidragsutbetalningarna från A-kassan, utgiftsområde 12, samt bidragsutbetalningar till familjer och barn samt utgiftsområde 10, som avser bidrag till sjukskrivna och personer med så kallad funktionsnedsättning. Tillsammans med feminism och invandrares etablering ökar dessa utgiftsområden med drygt 91 miljarder, enligt sidan 123 i budgeten.
Storsatsar på migration
Till följd av reformer som föreslås i propositionen får Migrationsverket ett rejält tillskott i kassan. Totalt beräknas utgifterna öka med 2,0 miljarder skattekronor 2016 – pengar som till stor del hamnar hos privata välfärdsentreprenörer inom asylbranschen. Året därpå hoppas regeringen att utgifterna åter ska ligga på 2015 års nivå, som redan det var ett rekorddyrt år för invandringen.
Dessutom planerar regeringen en ny placeringsform och ett nytt ersättningssystem för ensamkommande flyktingbarn, samt höjda bidrag till kommunerna för skola till asylsökande barn. Till följd av detta beräknas utgifterna öka med 0,4 miljarder kronor 2016.
Andra utgiftsområden som ökar är utgiftsområde 17, bidrag till kulturarbetare och vänsterorienterade medieaktörer. Ökningen inom detta utgiftsområde är störst under 2016 men fortsätter 2017 och 2018. Därefter räknar regeringen med något minskade anslag till Sveriges journalister och kulturarbetare.
Höjda skatter
Totalt höjs skatterna med 30,4 miljarder kronor 2016, vilket motsvarar 5.400 kronor per svensk i yrkesaktiv ålder. 16,4 miljarder kronor kommer att tas ut från landets hushåll och 14 miljarder kronor från landets företag.