Av Jan-Olof Andersson den 12 november 2015 kl 17.39
Fotografier som påstås visa européer som flyr till Nordafrika under andra världskriget har fått stor spridning på nätet. Men bilderna är av betydligt senare datum och föreställer något helt annat, visar Fria Tiders PK-koll.
Tidigare i höst gjorde turken Ahmet Aykac en statusuppdatering på Facebook med tre färgbilder som visar ett stort, rostigt fartyg som bokstavligt talat är fullpackat med människor.
I en kommentar till bilden skriver Ahmet:
"Detta är inte syrier; de är européer som försöker ta sig till Nordafrika under världskriget... Så nästa gång du funderar på att stänga gränserna ska du kanske höra med dina mor- och farföräldrar..."
Facebook-inlägget har fått mycket stor spridning och delas även bland politiskt korrekta svenskar, enligt läsare som har varit i kontakt med Fria Tider. Sammanlagt hade bilderna nästan 330.000 delningar på torsdagseftermiddagen.
Men det finns ett problem: Bilderna är inte tagna i Nordafrika under 1940-talet. I själva verket visar fotografierna albanska invandrare som anlände till Bari i södra Italien på fartyget Vlora den 8 augusti 1991, efter kommunismens fall.
Totalt kom under dagen 10.000 albaner till den italienska kuststaden. De inhystes i en idrottsarena och förnödenheter släpptes ned med helikopter medan de italienska myndigheterna kallade in militära transportplan och fartyg för att repatriera invandrarna. Det uppstod kravaller och sammandrabbningar mellan polis och albaner, som nu barrikaderade sig på arenan. Några veckor senare hade de flesta skickats tillbaka till Albanien igen.
Italien fick senare kritik av människorättsorganisationer och av påven för sin hantering av albanerna, men regeringen försvarade sig med att de tuffa åtgärderna var nödvändiga för att förhindra en massiv invandring till landet.
Fotnot: Det var olagligt att försöka ta sig ut ur det kommunistiska Albanien från 1968 fram till 1991, och i likhet med DDR var landet omgivet av elstängsel, minfält och gränsvakter med en kilometers intervall.
Här granskar Fria Tiders vetenskapsredaktion politiskt korrekta uttalanden och uppgifter som sprids i media och på nätet. Har du tips om ett politiskt korrekt uttalande som vi borde granska? Mejla oss på pk@friatider.se.