Nytt blodtest upptäcker cancer

Publicerad 11 november 2015 kl 20.17

Vetenskap. Forskare har utvecklat en ny metod som gör det möjligt att upptäcka, klassificera och lokalisera cancer genom att analysera en droppe blod från patienten.

Dela artikeln

Genom en ny metod för blod-baserade RNA-test av blodplättar, även kallade trombocyter, har forskare lyckats identifiera cancer med 96 procent träffsäkerhet och skilja mellan olika sorters cancer med 71 procent träffsäkerhet. Detta framgår av en studie som nyligen publicerades i forskningstidskriften Cancer Cell.

– Vi har undersökt hur en helt ny blod-baserad biopsimetod kan användas för att upptäcka cancer, vilket i framtiden kan innebära att ett invasivt cellvävnadsprov inte behövs för att ställa diagnos på exempelvis lungcancer. I studien identifierades så gott som alla cancerfall, vilket visar att blod-baserade biopsitest har enorm potential att förbättra tidig detektion av cancer, säger Jonas Nilsson, cancerforskare vid Umeå universitet och medförfattare av artikeln i ett presmeddelande.

I studien har forskarna undersökt hur en ny metod för blod-baserade RNA-test – djupsekvensering av mRNA – av blodsbeståndsdelen blodplättar (trombocyter) kan användas för att upptäcka och klassificera cancer. Forskningsresultaten visar att blodplättar kan utgöra en komplett och lättillgänglig blod-baserad källa för prover och därmed användas för cancerdiagnostik samt vid val av lämpliga behandlingsmetoder.

I studien jämfördes blodprover från 283 personer, varav 228 personer hade någon form av cancer medan 55 var cancerfria. Genom att jämföra blodprovernas RNA-profiler kunde forskarna identifiera förekomsten av cancer med en träffsäkerhet på 96 procent bland patienter. Bland de 39 patienter i studien som hade en tidigt upptäckt cancer kunde 100 procent av fallen identifieras och klassificeras.

I följdtester där samma metod användes kunde forskare med hitintills oöverträffad 71-procentig säkerhet identifiera ursprunget hos tumörer bland patienter som redan fått diagnoserna lung-, bröst-, bukspottkörtel-, hjärn-, lever-, och tjock- och ändtarmscancer. Dessutom så kunde proverna sorteras in i olika undergrupper efter molekylära skillnader i cancerformen, vilket är av stor nytta vid val av behandlingsmetoder.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Media: Ryskt fartyg kan ha gått på grund med flit

"Det troligaste är att det här är ett led i ett hybridkrig". Men Kustbevakningen har svårt att köpa Aftonbladets senaste ryssteori.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.