I studien, som uppmärksammades igår av Science, har forskarna gjort en livscykelanalys av vinodlingar i Kalifornien där 240 olika produktionsscenarion modellerats.
Resultatet av den visar att ju mer manuellt arbete som krävs vid vinproduktionen, desto större belastning för miljön. Dyrare viner, exempelvis från druvor som handplockats istället för att ha skördats maskinellt, kan innebära en flera gånger större belastning för miljön än andra viner.
Samma sak gäller organiskt odlade druvor, som används i ekologiska viner, eftersom de kräver mer manuellt arbete. Det i sin tur innebär att det producerade vinet kräver mer energi och därmed även leder till större utsläpp av exempelvis koldioxid. Science skriver att ett billigare vin därför inte bara är bra för plånboken, utan många gånger även kan vara det miljösmarta valet.
I studien har man dock bara räknat på själva vinproduktionen och inte på resten av vintillverkningen. Vinproduktionen står för ungefär 20 procent av ett vins totala miljöbelastning.