16-åriga Jolin Berg trakasserades och hotades till livet på sin gamla skola Hagagymnasiet i Borlänge eftersom hon är sverigedemokrat, nu har hon tvingats byta skola.

Sverigedemokraten Jolin, 16, hotades för sina politiska åsikter – tvingas byta skola

  • Jolin förföljdes till och från skolan av ett gäng
  • Fick ta emot hot i sociala medier och kränkningar i skolan
  • Lärare: "Nazister hatar judar och homosexuella precis som Sverigedemokraterna"
Publicerad 18 augusti 2015 kl 14.39
Av Mattias Albinsson

Inrikes. 16-åriga Jolin Berg i Dalarna är politiskt engagerad och medlem i Sverigedemokraternas ungdomsförbund SDU – nu har hon tvingats hoppa av skolan hon går på, Hagagymnasiet i Borlänge, efter hot och trakasserier.
– Det var folk som ville slå ner mig eller som ville att jag skulle "ta självmord och göra samhället en tjänst", säger hon till Fria Tider.

Dela artikeln

Jolin Berg från Dalarna fyller snart 17 år och när Fria Tider pratar med henne under måndagen är hon på Ikea tillsammans med sin pappa. Det är mycket som ska köpas, berättar hon, tallrikar, bestick, klädgalgar och diskställ är några av de saker som står på inköpslistan.

– Jag köper inte så mycket roligt, säger hon och skrattar.

Jolin ska nämligen flytta hemifrån så att hon kan börja på en ny skola i en annan stad. Bakgrunden är att hon tvingats sluta på den skola hon gick på tidigare, Hagagymnasiet i Borlänge, efter att ha blivit utsatt för hot och trakasserier.

Hotad och förföljd
– Hoten började en bit in på hösten förra året, berättar Jolin och fortsätter:

– Vi hade en tjej, som skolan hade ringt dit, som var och pratade i våran aula och som stod och pratade om rasism. Då sade hon saker om SD som inte var sant och det var då det började.

Jolin är engagerad i Sverigedemokraternas ungdomsförbund SDU och ledamot i ungdomsförbundets lokalavdelning i Dalarna. Efter föreläsningen om rasism i aulan började hon utsättas för hot från andra elever. Bland annat skrevs det hotfulla saker till henne i sociala medier på internet och det var även ett gäng som förföljde henne till och från skolan.

– Det var folk som ville slå ner mig eller som ville att jag skulle "ta självmord och göra samhället en tjänst", berättar hon.

Har du sparat något av hoten?
– Nej, jag blev väldigt rädd när jag fick de här hoten och tog bort dem för jag ville inte se dem. Om jag inte kunde se dem intalade jag mig att de inte fanns.

Jolin förklarar att hon valde att inte polisanmäla någon av dem som hotade henne av rädsla för repressalier.

– De här personerna som har förföljt mig till och från skolan har varit gäng och om jag hade anmält en av dem så hade de vetat vem det var som anmält deras kompis, säger hon.

Var det svenska gäng, invandrargäng eller blandade gäng som förföljde dig?
– Det var blandade gäng.

Men det var inte bara på internet och på väg till och från skolan som hoten och trakasserierna förekom. Jolin utsattes även i skolan och under skoltid, utan att någon av lärarna på skolan ingrep.

– Det var elever som skrek saker efter mig. Det var väl oftast "inga rasister på våra gator" och "ut med SD", de kallade mig för "SD", berättar hon.

Hon tar särskilt upp ett tillfälle när en skolkamrat kallade henne för olika saker, medan flera lärare på skolan satt bredvid i ett grupprum och tittade på.

– Hon sade att jag var helt dum i huvudet, att jag var en jävla rasist och att det är jag som borde bli utskickad ur landet.

Har det någon gång hänt att någon lärare har ingripit och sagt att "nu får ni sluta"?
– Nej.

Även lärarna på skolan
Men det var inte bara elever som skapade bekymmer för Jolin. En av hennes lärare eldade på trakasserierna genom att under en lektion likställa Sverigedemokraterna med nazisterna.

– Jag har en lärare som har jämfört sverigedemokraterna med nazisterna genom att säga att "nazister hatar judar och homosexuella precis som sverigedemokraterna", säger hon.

Efter det uttalandet tilltog trakasserierna och hoten:

– Efter det fick jag ta emot väldigt mycket hat.

När Fria Tider ringer upp den utpekade läraren och frågar om citatet vill denne inte kännas vid det.

– Det är väl ingenting jag kan bekräfta att jag har sagt, just så ordagrant, säger läraren och fortsätter:

– Jag vet att hon frågade mig om detta och vi redde ut det Jolin och jag, det jag hade sagt, och med det tänkte jag att det var avklarat.

Jolin har sagt till mig att efter det här uttalandet fick hon ta emot väldigt mycket hat från andra elever och att det förvärrades då, det skreks saker i korridoren. Kan du se att det du har sagt förvärrat situationen för hennes del?
– Nej, det kan jag absolut inte se.

Men delar du det sakpåståendet att "nazister hatar judar och homosexuella precis som sverigedemokraterna"?
– Jag känner inte igen att jag har uttryckt mig på det viset, det kan jag inte säga att jag delar.

En lärare ska dessutom ha underkänt Jolin på ett prov, sju gånger i rad, eftersom hon inte delade lärarens åsikter om feminism.

– Det var sådana frågor som har att göra med vad man själv tycker, där han tyckte att jag skrev fel och därför inte ville ge mig godkänt, berättar hon.

"Tyvärr ser vårt samhälle ut såhär"
När Jolin tog upp trakasserierna och hoten urskuldrade sig den biträdande rektorn Ronny Björn, enligt henne, med orden "tyvärr ser vårt samhälle ut såhär idag".

– Det har han sagt två gånger, senast när jag var där och lämnade tillbaka dator och nycklar och så.

Till Fria Tider säger Ronny Björn att han inte minns vad han har sagt till den 16-åriga eleven.

– Jag har ju träffat henne, men jag kommer inte ihåg på något sätt vad jag har sagt sådär. De som har hanterat det, det inträffade ju någonting på slutet där också, är Maria som är rektor på skolan, säger han.

Han säger också att det bland annat var den dåliga luften på skolan, där man har problem med mögel, som gjorde att Jolin slutade.

– Det var ju lättare för mig att säga till min pappa att jag är sjuk, jag kan inte åka till skolan, än att säga att det är elever som förföljer mig till och från skolan, förklarar Jolin.

Så du stannade hemma från skolan ibland, för att du blev förföljd, men du skyllde på möglet?
– Ja. Jag var även väldigt känslig mot möglet, men det var att jag började blöda näsblod och hosta lite och så. Det var inget större än så.

Rektorn: "Vi kan alltid göra mer"
Rektorn för Hagagymnasiet i Borlänge heter Maria Burtus Pettersson. Hon tillträdde posten i februari i år och känner till en del av det som Jolin utsattes för.

– Inte förföljelsen, det Jolin pratade med mig om gällde en nätkränkning med en annan elev som fanns på skolan då. Att hon skulle ha förföljts, det har inte kommit till min kännedom, men elevkränkningen hade vi samtal om och det upphörde även sedan när vi vidtagit åtgärder, säger hon till Fria Tider och fortsätter:

– Nätkränkningen handlade om Jolins politiska övertygelse och där var vi väldigt tydliga med att skolan är en plats där det råder politisk frihet. Du har rätt att tro på vad du vill, du har rätt att tycka vad du vill, men du har inte rätt att kränka någon annan människa för att den personen tycker något annat än du själv tycker.

Rektorn berättar också att hon känner till flera incidenter med lärare på skolan vars agerande Jolin framfört klagomål mot. Bland annat känner hon igen händelsen med läraren som jämställde sverigedemokraterna med nazisterna.

– Det där som du beskriver nu, jag känner igen det där, säger hon.

– Det där med nazister, och hur du nu uttryckte dig, det har jag sett i en skrivelse.

Händelsen ska dock ha inträffat innan Burtus Pettersson tillträdde som rektor på skolan. Hon tar även upp en annan händelse med en lärare som ska ha pekat ut Jolins politiska åsikter inför hela klassen.

– Jolin uppfattade det som att läraren hade ställt frågor i klassrummet som gjorde att man i onödan uppmärksammade att Jolin hade en speciell politisk uppfattning, säger Burtus Pettersson och fortsätter:

– Men med samtal senare med läraren så dementerade denne det och sade att man tyckte väldigt mycket om Jolin, att hon var en väldigt begåvad elev och att man ville få henne att utveckla sig mer och bli bra på att argumentera.

Trots det kände sig rektor Maria Burtus Pettersson tvungen att påminna lärarna om skolans värdegrund och att det råder åsiktsfrihet på skolan.

– Jag var ändå tvungen att inför hela kollegiet, då nämnde jag inte hennes namn, säga att vi måste stå för det styrdokumentet säger att vi ska stå för på skolan. Vi har dokument att förhålla oss till.

– Du känner till det här gamla talesättet att barn inte gör som vuxna säger utan som vuxna gör? Då måste vi vara vuxna och stå för det skolan säger att man ska stå för, politisk åsiktsfrihet, religiös frihet och man får ha vilken sexuell läggning man vill, man ska inte bli kränkt för något av detta.

När det gäller incidenten med läraren som ska ha underkänt Jolin på grund av att hon inte delade lärarens åsikter om feminism har rektor Burtus Pettersson svårt att tro på händelsen.

– Det där har jag riktigt svårt att tro att det har ägt rum, och är det det så är det riktigt illa. Det står inte i några statuter någonstans att eleven ska ha samma åsikter som läraren.

Nej, men det står heller ingenstans att elever ska hotas eller trakasseras på skolan, men det förekommer ändå. Jag har såklart svårt att bedöma om Jolin når upp till kunskapsmålen eller ej och om det är därför hon blivit underkänd, men är det inte lite märkligt om en elev, som du själv kallar "väldigt begåvad", får omprov sju gånger?
– Det här är vad elevens klassföreståndare sa till mig, jag har inte Jolins betyg framför mig, jag kan inte sitta och säga att hon har begåvning i alla ämnen, det känner inte jag till.

Efter att ha pratat i några minuter med Maria Burtus Pettersson erkänner hon att man inte gjort tillräckligt från skolans sida för att få stopp på hoten och trakasserierna mot Jolin.

– Det är väl ganska tydligt när du beskriver det att vi inte har gjort det, vi kan alltid göra mer, det är ju så i skolans värld. Man måste ständigt ständigt ständigt jobba med värdegrunden, säger hon.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Ekonominyheter

Brics-länderna vill ta över guldhandeln

En "apolitisk valuta".. USA:s grepp om guldpriset hotas när Brasilien, Ryssland, Indien och Kina planerar egen marknadsplats för ädelmetall.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.