Bostadsbubblan

Svensk bostadsbubbla får ny EU-kritik

Publicerad 31 maj 2012 kl 06.55

Politik.Den svenska medelklassens bolåneskulder är för stora, varnar EU-kommissionen och skärper tonläget mot Anders Borg. I en rapport rekommenderar kommissionen (PDF) att Sverige kraftigt höjer amorteringskraven, genast inför marknadshyror och samtidigt avskaffar ränteavdraget för bostadslån.

Gilla artikeln på Facebook

Sverige fick redan 2011 hård kritik för från EU-kommissionen, som varnade för att de svenska bostadspriserna var för höga och för att hushållens skuldsättning rent allmänt var för hög. Sverige rekommenderades att förebygga risker med hushållens skuldsättning och stigande bostadspriser, samt förbättra arbetsmarknaden för unga och "sårbara grupper".

Den svenska regeringen får kritik för att i allt för stor utsträckning gynna de som lånar för att köpa fastigheter. Även möjligheten köpa hyresrätter till reglerade priser och därefter ombilda dem till bostadsrätter får kritik från EU, som hellre vill se marknadshyror.

Kommissionen konstaterar att situationen på bolånemarknaden har stabiliserats något under 2011.

"Det finns dock för närvarande en rad politikområden som kan bidra till volatiliteten på den svenska bostadsmarknaden och till ackumulerade bolåneskulder, och som har fått mindre uppmärksamhet: generösa möjligheter till skatteavdrag för räntebetalningar och låg fastighetsskatt, låga amorteringar och strikt hyresreglering. På utbudssidan hindras ett flexibelt bostadsutbud av lokala planeringsmonopol, långdragna förfaranden för områdesplanering och bristande konkurrens", skriver kommissionen i sin rapport.

Att ett prisfall på bostäder skulle slå hårt mot den överbelånade svensken råder det heller ingen tvekan om enligt rapporten:

"Hushållens höga skuldsättning innebär förhöjd risk för den makroekonomiska stabiliteten genom att göra hushållens balansräkningar känsligare för negativa chocker, som prisfall på hus, en utdragen period av låg tillväxt eller en realräntechock", skriver kommissionen.

Sverige får också kritik för att det startas för få riktiga företag i Sverige, trots att politikerna satsar mest näst mest skattepengar på forskning i hela EU.

"Sverige har de näst största utgifterna för forskning och utveckling (FoU) mätt som andel av BNP i unionen och anses som innovationsledande enligt resultattavlan för innovationsunionen. Vad gäller saluföringen av innovativa produkter presterar Sverige dock under unionsgenomsnittet och visar en negativ trend. Sverige verkar också släpa efter när det gäller att skapa snabbt växande innovativa företag. Vidare är Sveriges övergripande starka ställning inom FoU sårbar till följd av ett starkt beroende av ett fåtal stora multinationella företag, som i allt större utsträckning flyttar sina FoU-verksamheter från Sverige", heter det i rapporten.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0