Unik romersk bronsmask hittades på Gotland

Publicerad 7 februari 2015 kl 08.28

Historia. En nästan 2.000 år gammal soldatmask som härstammar Romarriket påträffades på Gotland under 1980-talet. Men först för några år sedan lämnades föremålet in till myndigheterna – och nu ska den unika ansiktsmasken ställas ut på Gotlands museum.

Dela artikeln

Under vintern 2010/2011 lämnades flera föremål in till Länsstyrelsen i Gotlands län. Föremålen utgjorde en brokig samling, men ett av föremålen som var särskilt intressant – en ansiktsmask i brons som föreställer härföraren Alexander den store.

Enligt inlämnarens egna uppgifter hade masken hittats med hjälp av metallsökare under tidigt 1980-tal i anslutning till en känd järnålderboplats i Hellvi på norra Gotland.

Eftersom masken är så pass ovanlig planerades en arkeologisk undersökning, även om förhoppningarna om att få reda på mer om föremålet inte var så höga.

Vid den arkeologiska undersökningen hittades flera delar av ansiktsmasken. På platsen påträffades flera föremål, bland annat flera dryckeshorn och smycken i en samling av silver och bronsföremål. Det yngsta föremålet som kunnat dateras, en silverbrakteat, bör vara från omkring år 600.

Enligt Per Widerström, arkeolog vid Gotlands Museum, kom masken förmodligen till Gotland på 300- eller 400-talet och lämnades sedan på boplatsen i Hellvi tillsammans med de övriga föremålen, gissningsvis på 600-talet.

– Det kan ha varit en offergåva till gudarna för goda skördar eller fruktbarhet. Då kan man ju inte ta med sig offret när man drar vidare, säger Per Widerström till Hela Gotland.

Ansiktsmasken användes ursprungligen inom den romerska arméns lätta kavalleri. Tillverkningstiden bör vara under andra hälften av 100-talet e.Kr. och totalt finns det idag 40 någorlunda kompletta ansiktsmasker av samma typ bevarade i hela världen. Alla masker verkar vara unika i sitt utförande och den från Gotland var försedd med scener ur romerska mytologin.

Per Widerström poängterar att masken är ett ovanligt föremål som sådan, men kanske ännu mer intressant för vår skandinaviska historia då masken hade gjorts om. Ögonen var nämligen igensatta efter att den har avslutat sin funktion inom kavalleriet. De var igensatta med en silverplatta, en glänsande iris och en mörk, mattsvart pupill. Ett avancerat arbete som ger masken ett annat, men lika effektfullt uttryck, som kan tolkas på olika sätt.

Masken visas på Fornsalen på Gotlands museum fram till den 31 mars, och kommer sedan att plockas bort för konservering.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.