Det säger han i intervju till den israeliska tidningen Haaretz. Gantz säger att han tror att Irans ledare under rådande omständigheter inte skulle riskera att utveckla kärnvapen:
- Om den högste religiösa ledaren, Ayatolla Ali Khamenei, vill skaffa kärnvapen, kommer de att skaffa det, men beslutet måste först fattas. Om så sker tror Khamenei att han är osårbar för motsvar, säger Gantz.
- Jag menar att Khamenei skulle begå ett stort misstag om han beslöt att skaffa kärnvapen och jag tror inte att han vill gå hela vägen. De iranska ledarna är rationella människor, fortsätter Gantz.
Han säger vidare att sanktionerna och diplomatiska lösningar bär frukt och att militära angrepp mot Iran måste ses som en allra sista utväg.
- Beslut måste fattas eftertänksamt och utan hysteri, säger han.
Stick i stäv med Israels premiärminister
I intervju med CNN säger den israeliske premiärministern Netanyahu att visserligen har sanktionerna mot Iran slagit hårt mot dess ekonomi, men "angående kärnkraftsprogrammet har de inte backat en jota".
Han kräver att Iran avslutar all anrikning av uran, även för civilt bruk, samt stänger ned kärnkraftsanläggningar som är i bergrum, säkra från Israels bomber. Vidare säger han att om kombinationen av sanktioner, diplomati och "andra metoder" lyckas stoppa Irans kärnkraftsprogram är han "den lyckligaste mannen i världen", men att "om sanktionerna ska till att fungera, är det bäst att de gör det snart".
I mars sa Netanyahu i lokal TV, rapporterar Haaretz, att ett israeliskt militärt angrepp mot Iran kunde komma "inom månader", om inte Iran böjer sig för Israels krav. Den israeliska försvarsministern har tidigare sagt att diplomatiska försök att få till en kompromiss med Iran är "slöseri med dyrbar tid".
Israel har vägrat dementera huruvida de själva har kärnvapen och de vägrar att låta internationella kärnkraftinspektionen inspektera israeliska anläggningar. De har ej heller skrivit på icke-spridningsavtalet och det är vida trott att de innehar över 100 atombomber.
Iran nekar
Iran vidhåller att deras kärnkärnkraftsanläggningar används för civila ändamål så som för cancerbehandling och elkraft. I måndags, efter samtal i Bagdad med diplomater från bland annat USA, Kina, Tyskland och Ryssland sa Irans utrikesminister Ali Salehi att han var optimistisk inför kommande förhandlingar.
- Vi ser slutet på vad jag kallar "konstgjorda falska bevis" mot Iran, sa han. På Bagdad-mötet upplevde jag framsteg. Iran är redo att lösa alla frågor snabbt och enkel, fortsatte han.
Iran har till skillnad från Israel tillåtit internationella inspektioner av dess kärnkraftsanläggningar. Efter lönnmorden på iranska fysiker, som enligt amerikanska tjänstemän till NBC iscensatts av den israeliska underrättelsetjänsten Mossad, har den israeliska retoriken mot Iran blivit allt mer krigisk.