Fynden, som även pekar på att miljöns inflytande på immunförsvaret blir allt större under livets gång, publiceras i den vetenskapliga tidskriften Cell.
Genom att analysera blod från 210 friska tvillingar kunde forskarna visa att majoriteten av immunförsvarets olika komponenter varierar avsevärt mellan individer. Resultatet visar också att den individuella variationen är en konsekvens av miljöfaktorer, snarare än de genetiska anlag som individerna ärvt.
Forskarna bakom studien menar att det dominerande inflytande av miljön troligen innefattar den normala bakteriefloran, infektioner, vacciner, födoämnen och andra faktorer som immunförsvaret känner av och anpassar sig till. Miljöinflytandet ökar även med tiden. Genetiskt identiska enäggstvillingar blir mer och mer olika varandra ju äldre de blir.
– Studien innebär ett genombrott i vår övergripande förståelse för de faktorer som påverkar människans immunsystem. Resultaten innebär även att de senaste årens fokus på genetiska anlag och deras inflytande över immunförsvarets funktion och risken för sjukdom nu behöver kompletteras med fler studier av icke-ärftliga faktorers inflytande, säger Petter Brodin vid Karolinska institutet.
Förhoppningen är att upptäckten kan bidra till utveckling av behandlingar som bättre anpassas till individens unika immunsystem.