Psykisk ohälsa bland barn och ungdomar är ett omfattande och växande folkhälsoproblem i hela Norden och en viktig faktor som påverkar barnens välbefinnande är föräldrarnas livssituation.
Doktoranden Hrafnhildur Gunnarsdottir har i sin avhandling undersökt sambandet mellan föräldrars vardagsutmaningar i form av tidspress och ekonomiska bekymmer, och barnens psykiska hälsa.
Uppgifterna har samlats in genom enkäter med 7.805 föräldrar till slumpvis utvalda barn i åldrarna 2 till 17 år i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige, samt genom djupintervjuer med ytterligare 25 föräldrar till något yngre barn.
De intervjuade föräldrarna beskrev generellt en vardag präglad av krav och förväntningar, där tidspressen är en betydande utmaning i vardagen: ungefär 14 procent av mammorna och 12 procent av papporna som medverkade i enkätstudien upplevde att de oftast hade svårt att hinna med det som behövde göras i vardagen. I denna tidspressade grupp fanns också en högre andel barn med psykisk ohälsa.
– Föräldrarnas tidspress tycks alltså kopplad till psykisk ohälsa hos barnen, och det gäller både pojkar och flickor, barn till tidspressade föräldrar hade ungefär två gånger högre odds för att må psykiskt dåligt, säger Hrafnhildur Gunnarsdottir.
Hon pekar ut de moderna nordiska samhällena som problematiska.
– Vi lever i moderna samhällen präglade av materiella värden, med stort fokus på konsumtion och prestation. Våra resultat visa att en del av förklaringen till varför psykisk ohälsa är så vanligt i Norden, trots att barn här relativt sett har goda förutsättningar för hälsa och välbefinnande, kan finnas i den kulturen och samhällsstrukturen.