Det var i fredags som Expressen i ett stort uppslaget reportage lät en kriminell gängmedlem, Mehdi Sachit, berätta om brudar, bilar, pengar och spännande skottlossningar.
Artikeln illustrerades med bilder där Mehdi Sachit visade upp sina t-shirts, biceps och tatueringar för Expressens reporter Nina Svanberg och fotografen Anna-Karin Nilsson.
I reportaget nämndes det i förbifarten att Mehdi Sachit var dömd för ”grova våldsbrott och övergrepp samt narkotikabrott”. Men Nina Svanberg valde att mörka att det ”övergrepp” som Mehdi Sachit dömts för är en sällsynt vidrig gruppvåldtäkt där gärningsmännen trasade sönder en ung flickas underliv med en pistol efter att hon våldtagits av minst fem personer.
Efter att Expressens mörkläggning avslöjats i alternativmedia har reportaget blivit föremål för en kritikstorm där många ifrågasatt varför gruppvåldtäkten mörkats. Den romantiserande tonen i reportaget kritiseras också.
Skribenten och tv-profilen Edward Blom klipper in Fria Tiders första artikel om gruppvåldtäkten och skriver att om artikeln stämmer så bör Expressen läggas ned.
Sydsvenskans tidigare ledarskribent Mats Skogkär är inne på ett liknande spår.
Efter det publicistiska Pascalidouhaveriet som t o m tvingade chefred att göra offentlig avbön, söker sig @Expressen längre och längre ned i dyn, erbjuder glatt en plattform där den värsta sortens kriminella drägg kan marknadsföra sig. pic.twitter.com/jOkW0qO147
— Mats Skogkär (@Skogkar) October 30, 2021
Fredrik Kärrholm, en polis som numera kandiderar till riksdagen för Moderaterna, skriver på Twitter:
"Vill man hjälpa gängkriminella ska man göra så här; låta dem spela allan framför kameran, med häftig bakgrund och tuff ljussättning. Det bidrar till deras rykte och status. Vill man motarbeta gängkriminella skriver man i stället faktatunga reportage, utan fräna personporträtt."
En åklagare, Ludvig Wiröstrand, kallar Expressens artikel för ett "idolporträtt":
Jag är förvånad över den tondövhet försvarna av publiceringen av gangsterns idolporträtt uppvisar och att de inte ens förstår att det är ett idolporträtt. "Han lever ju under stress och har ett våldsamt liv". Ja exakt, det är det hans målgrupp drömmer om-> https://t.co/BxENdVn0Vl
— Ludvig Wiröstrand (@Ludvig_Wi) October 31, 2021
Polisen och statsvetaren Nikolina Bucht lade upp en bild på Expressens löpsedel, där gruppvåldtäktsmannen poserar i helfigur och skottsäker väst:
Det här med att glorifiera gängen slår nya rekord. Nu på en löpsedel nära dig. #ruttet pic.twitter.com/W2tB9DKt2g
— Nikolina (@NikolinasTankar) October 29, 2021
På konkurrenten Aftonbladet kritiserade kulturskribenten Emma Gray Munthe Expressen för att deras mörkande kan gynna "rasister" – ett perspektiv som i sig fick kritik av andra användare.
Emma Gray Munthe gillar inte att Nina Svanberg på Expressen mörkar en bestialisk gruppvåldtäkt som slet sönder en flickas underliv.
Inte för någon omsorg om flickan eller rättvisan, utan för att det alltför tydligt visar att medströmsmedia ljuger och Fria Tider talar sanning. https://t.co/ypCP5NnDCD pic.twitter.com/k5jbySXhgU— Zeke (@zekewolfenstein) October 30, 2021
En annan vänsterjournalist, Christoffer Röstlund Jonsson på ETC, är mer förvånad och gör bedömningen att även etablerad media kommer att kritisera Expressen. Något som dock inte hänt, då man hittills mörkat istället.
Expressens mörkande av en superbrutal gruppvåldtäkt i sitt hyllade gangsterporträtt är jättekonstigt. Jätte. Konstigt. Gissar att Medierna i P1 redan håller telefonen i handen.
— Christoffer 138 (@crj138) October 29, 2021
”Journalisten Nina Svanberg ställer inga kritiska frågor och kompletterar inte porträttet med reflexioner eller analyser som kan öka läsarnas kunskap. Det finns egentligen inget ”journalistiskt” i stycket, utan syftet tycks snarare vara dels att erbjuda morbid underhållning, och dels att väcka läsarnas empati för ”de utsatta” i Orten. I det mörkt skimrande porträttet av Mehdi Sachit, där han i foton får posera som en rollfigur i teveserien Snabba Cash, är Nina tyst om att gängledaren gjort sig skyldig till en sadistisk våldtäkt på en ung flicka”, skriver författaren Mohamed Omar på Det goda samhället.
– Det är klart att man ska kunna intervjua människor som begått brott men att då inte nämna att han har medverkat i den här grymma, grova våldtäkten, det är bisarr journalistik, säger journalisten Joakim Lamotte till Riks.
Men istället för att förklara varför hon valt att inte nämna våldtäkten, beklagar sig Nina Svanberg nu över att hon fått otrevliga mejl från arga läsare:
Expressens journalistik berör och upprör. Många som läst m stort intresse men mejlkorgen svämmar oxå över av hat. ”Palmeluder”, ”sossefitta”, ”Drömmer du om att bli våldtagen?”, ”pervers” & ”äcklig” är bara ett axplock av kommentarerna när man granskar och skriver om gängkrim
— Nina Svanberg (@nina_svanberg) October 30, 2021
Nina Svanberg har gjort det omöjligt för andra twitteranvändare än de hon själv följer att svara på hennes inlägg. I svaren uttrycker journalistkollegor på olika tidningar sympati för hur jobbigt det måste vara att få otrevliga epostmeddelanden. Men utanför Svanbergs närmaste kompiskrets möts hon av fortsatt hård kritik:
Den vanliga taktiken att plocka ut det grövsta när man troligen får en mängd seriös kritik. Och den kritiken handlade inte om att Nina "skriver om gängkrim", utan om att hon gör ett idolporträtt utan att nämna den extremt grova våldtäkten som huvudpersonen deltog i. https://t.co/gtKKmIXmfW
— Tobbe (@TobbesMedieblog) October 30, 2021
Expressens Nina Svanberg blir upprörd över att hon kallas "pervers" och "äcklig" efter sin såsiga tycka synd om-intervju med en brutal våldtäktsman. Jag tycker det är rätt sunda reaktioner. Det ÄR perverst och äckligt att ge våldsverkare en offerroll.
— Bitte Assarmo (@BitteAssarmo) October 31, 2021
Journalister, som tyvärr signifikant påverkar Sveriges öde, och oftast i riktningenen skogen, blir indignerade över att folk är arga på dem för detta.
Mer privilegierat småbarn med mer makt än vad de är i närheten av att kunna hantera blir det inte. https://t.co/wqHpKK8hy3— Fredric Morenius (@FredricMorenius) October 30, 2021