En del av grupperna stöds enligt Amnesty troligen av regimer som Qatar, Saudiarabien, Turkiet och USA, trots bevis på att de grovt bryter mot internationell rätt (de så kallade krigets lagar). Rapporten pekar också på de kvasi-juridiska institutioner som har inrättats av väpnade grupper för att kontrollera de här områdena.
– Rapporten avslöjar den svåra verklighet som civila lever i under kontroll av några av de väpnade grupperna i Aleppo, Idlib och omkringliggande områden. Många civila lever i konstant rädsla för att bli bortrövade om de kritiserar de väpnade gruppernas uppträdande eller om de inte lyckas lyda de stränga regler som en del har infört. I Aleppo och Idlib har väpnade grupper fria händer när det gäller att begå krigsbrott och andra kränkningar av internationell humanitär rätt utan att straffas för det. Chockerande nog har vi också dokumenterat hur väpnade grupper använder samma metoder av tortyr som rutinmässigt användas av den syriska regimen, säger Philip Luther, chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning, i ett pressmeddelande.
– Stater som är medlemmar av internationella stödgruppen för Syrien (ISSG), däribland USA, Qatar, Turkiet och Saudiarabien, som är involverade i förhandlingar om Syrien, måste sätta press på väpnade grupper att sluta med sådana övergrepp och följa krigets lagar. De måste också upphöra med överföringar av vapen eller andra former av stöd till grupper som är inblandade i att begå krigsbrott eller andra grova kränkningar.
Rapporten dokumenterar 24 fall av bortrövande av väpnade grupper i guvernoraten Aleppo och Idlib mellan 2012 och 2016. Offren består av fredliga aktivister, också av barn, och av minoriteter som blivit utsatta bara på grund av sin religion. Den visar också på fem fall från 2014 och 2015 av personer som säger sig ha blivit torterade.
Flera av journalisterna och medieaktivisterna som arbetat med att rapportera om övergrepp berättade för Amnesty att de blivit bortförda just på grund av att de kritiserat hur de väpnade grupperna vid makten beter sig. Flera av dem blev senare frisläppta, uppenbarligen på grund av ett offentlig tryck mot de väpnade grupper som kidnappat dem.
– Ledarna för väpnade grupper i norra Syrien har en skyldighet att få ett stopp på människorättskränkningar och brott mot internationell humanitär rätt, inklusive krigsbrott. De måste offentligt fördöma det här agerandet och sända en tydlig signal till sina underordnande att sådana brott inte kommer tolereras.
Rapporten innehåller också bevis på summariskt dödande. Bland dem som avrättats finns civila, bland dem en 17-årig pojke som anklagades för att vara homosexuell och en kvinna som anklagades för "äktenskapsbrott". Där finns också tillfångatagna medlemmar från syriska regeringsstyrkor, från regeringstrogna shabiha-miliser, från Islamiska staten och från andra rivaliserande grupper.
I en del fall har väpnade grupper utfört avrättningarna inför publik. Att avsiktligt avrätta människor som hålls fångna är förbjudet enligt internationell humanitär rätt och utgör krigsbrott.