Regeringen gav i somras Migrationsverket i uppdrag att påbörja inrättandet av återvändandecenter, det vill säga särskilda boenden för personer som har fått ett verkställbart beslut om av- eller utvisning eller överföring till annat land.
Migrationsverket har nu omvandlat befintliga boenden till återvändandecenter på fem platser i landet: Burlöv och Malmö (totalt ca 300 platser), Sagåsen i Göteborg (ca 160 platser) samt Stockholm och i Enköping (totalt ca 190 platser).
Både personer som bor i eget boende och i anläggningsboende erbjuds plats på ett återvändandecenter. För den som bor i eget boende och tackar nej till en plats på återvändandecenter händer enligt nuvarande regelverk ingenting men den som bor i anläggningsboende och tackar nej kan tvingas flytta ut.
För närvarande finns 2.500 öppna återvändandeärenden där personer kan bli aktuella för att erbjudas plats på ett återvändandecenter.
– Migrationsverkets återvändandecenter är inte enbart ett boende utan en verksamhet där personerna ska ges råd, vägledning och praktiskt stöd för att återvända i större utsträckning än vad som görs idag, säger Filippa Nordfeldt, kanslichef inom Migrationsverkets nationella operativa avdelning, i ett uttalande.
Migrationsverket har nu en nära dialog med berörda kommuner, Sveriges kommuner och regioner samt länsstyrelserna för att informera om de omedelbara och långsiktiga effekterna.
– Dialogen är viktig eftersom det kan innebära ansträngningar för kommunerna om de behöver erbjuda många barn i skolåldern undervisning. På samma sätt är det med sjukvården, säger Filippa Nordfeldt.