Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer inte gå med på något annat än det gigantiska bidragspaket som EU nu vill inrätta.
De flesta EU-länder, även Tyskland och Frankrike, vill dela ut enorma bidrag till coronadrabbade länder. Det kommer gå till så att EU med solidariskt ansvar lånar upp pengar på kapitalmarknaden och sedan delar ut dem som bidrag till de värst drabbade länderna, däribland Italien och Spanien. Sedan ska medlemsstater som Sverige gå i borgen för dessa pengar, som professor emeritus Karl-Olov Arnstberg uttrycker det i senaste Swebbtv-avsnittet.
Men det vill alltså inte Sverige gå med på.
Bakgrunden är coronasmittans ekonomiska effekter i EU.
Även Holland, Österrike och Danmark säger nej till det förslag som nu ligger. Dessa länder, tillsammans med Sverige, vill minska summan, som nu är 8.000 miljarder svenska kronor, samt se lån till länderna i stället för bidrag.
Problemet är alltså att Tyskland, den mäktigaste nationen i EU, inte accepterar något annat än bidrag, rapporterar Ekot.
Länder som Italien riskerar nämligen att kollapsa till följd av coronakrisen, och dra hela EU med sig i fallet. Det är det Merkel är rädd för. Hon försöker göra allt för att rädda EU.
– Det är en extraordinär situation, och det krävs ett kraftfullt stödpaket och jag tänker inte gå med på att det urvattnas, sade hon på en pressträff ihop med Italiens premiärminister Guiseppe Conte enligt Ekot.
Sveriges Radio skriver att hennes budskap var riktat "direkt till Sverige" och de tre andra länderna som obstruerar.
Dessutom har Spaniens premiärminister Pedro Sánchez åkt på en "charmresa" till Sverige för att möta Stefan Löfven (S) på Harpsund, statsministerns rekreationsbostad. Spaniens ledare landar ikväll. Pressen ökar alltså på att Sverige ska acceptera det massiva så kallade återhämtningspaket. Sverige har vetorätt i frågan och kan stoppa förslaget men riskerar då att "få skulden" om det inte går igenom. Karl-Olov Arnstberg tror att Sverige kommer vika sig till slut.