Enligt EU:s dataskyddsförordning GDPR är det olagligt att behandla uppgifter om etnicitet hos de sjuka, men förordningen kan inte komma åt rent privata kunskaper som finns i människors hjärnor. Företrädare för olika minoritetsorganisationer har därför trots EU-medlemskapet kunnat berätta relativt fritt om hur det ligger till.
”Mitt folkslag är överrepresenterat bland de som dött av coronaviruset i Stockholm. 43 av de 225 som fram till den 6 april har dött, är assyrier/syrianer. Det är nästan var femte", skriver den assyriska journalisten och författaren Nuri Kino i Svenska Dagbladet.
"Den yngsta var 56 år, den äldsta 89. Den yngsta hade inga bakomliggande sjukdomar. 7 av de 20 familjer jag varit i kontakt med uppger också att de inte känner till att det skulle finnas några sådana", fortsätter Kino.
En förklaring kan enligt Kino vara att folkslaget struntar i smittskyddsrekommendationerna i syfte att få leva ut sin tredje världen-kultur, oavsett om det råder en pandemi eller inte.
"Jag tillhör en kultur där vi gärna umgås och helst många på en gång. Även till vardags kan vi ofta vara 20 personer på en middag. På våra bröllop är det inte ovanligt att vi har 500 gäster. På våra begravningar är vi minst lika många", skriver han.
Beteendet skulle också kunna förklara den omfattande döden på äldreboenden, då kommuner och vårdbolag på många håll har förlitat sig på personalförsörjning via instegsjobb och andra program för att försöka sätta MENA-invandrare i arbete genom olika gräddfiler med skattefinansierade inslag. Även bland de anställda inom hemtjänsten är andelen etniska svenskar på många håll mycket låg.
Även somalier och judar har slagit larm om att de är extra hårt drabbade. Den 4 april skrev Times of Israel att nio judar har dött i Sverige och att de därför också är överrepresenterade bland de döda.
Somaliska läkarföreningen larmade den 24 mars om att varannan av det 30-tal personer som då dött i coronaviruset i Stockholm är somalier.
– Jag har letat och letat efter andra orsaker än de kulturella, och har bland annat hittat en studie från USA där man sett att människor med ursprung från Medelhavsområdet har genetiskt uttryckt mer benägenhet för utveckling av svårare ARDS (akut inflammatoriskt tillstånd med respiratorisk svikt), genom fler receptorer som är mottagliga för covid-19, säger läkaren Issa Yacoub Issa på Södersjukhuset i Stockholm, som citeras i SvD:s artikel.
Antagandet stämmer med observationer av hur hårt viruset slagit mot länder och regioner på global nivå, där Spanien, Frankrike och Italien drabbats avsevärt hårdare än exempelvis Tyskland. Även i New York, där judar utgör en femtedel av invånarna, är betydligt hårdare drabbat än det övriga USA. Mångkulturella Storbritannien är också förhållandevis hårt drabbat av viruset, medan de mer europeiskt präglade länderna i Östeuropa har kommit betydligt lindrigare undan.