Den 23 och 24 maj hölls presidentval i Egypten och den 16 och 17 juni genomfördes den andra valomgången. Det Muslimska brödraskapet utropade sig som vinnare på måndagen, vilket skulle ha inneburit att man blivit det första islamistiska parti som någonsin vunnit ett val i Mellanöstern. Sedan dess har den mer västlojala militärjuntan genomfört en kupp, och nu gör västerländsk media sitt bästa för att obegripliggöra vad som händer i landet.
De senaste dagarna har följande inträffat:
13 juni: Militärjuntan utlyser undantagstillstånd i hela Egypten som bland annat innebär att civila kan gripas av militären och dömas i militära domstolar.
14 juni: Den konstitutionella domstolen, som beskrivs som juntans lojala verktyg, ogiltigförklarar parlamentsvalet och upphäver de lagar parlamentet stiftat under våren, bland annat en lag som förhindrade juntans egen kandidat, flygvapengeneralen Ahmed Shafik, att kandidera i presidentvalet.
15 juni: Juntan upplöser parlamentet genom ett dekret och låter stridsberedda förband ockupera parlamentsbyggnaden.
16 juni: Presidentvalets andra omgång, där flygvapengeneralen Shafik nu kan kandidera mot Muslimska Brödraskapets Mohamed Morsi, inleds.
17 juni: Juntan utfärdar ett dekret som upphäver delar av konstitutionen och överför större delen av presidentens konstitutionella makt till juntan själv. Det pågående presidentvalet blir alltså meningslöst. Militärkuppen är ett faktum.
18 juni: Mohamed Morsi utropar sig trots det till segrare. Ahmed Shafik ifrågasätter detta.
19 juni: Stora människomassor samlas på Tahrirtorget för att protestera mot militärkuppen. En del västmedia, t.ex. BBC, uppmärksammar detta. Samma kväll släpps dock en som det senare visar sig påhittad historia om att Mubarak är död, och alla västmedia fokuserar snabbt på det i stället.
Alternativa nyhetskällor
Militärkuppen och det egyptiska valet kan följas på engelskspråkiga Wikipedia samt på den livliga diskussionssidan för artikeln. Även ryska RT och israeliska Jerusalem Post och Haaretz har en mer omfattande och begriplig rapportering.