Ernman, som vann Melodifestivalen 2009 och är känd för sina politiskt korrekta utspel i sociala medier, skriver i ett Facebookinlägg att Wagner är "en av världshistoriens mest inflytelserika antisemiter".
"Han har ofta kallats för protonazist och var en av nazitysklands stora förebilder; både han själv och hans musik blev en ideologisk ledstjärna för Hitler och nazismen", skriver 44-åringen.
Hon är bland annat orolig för att den svenska relationen till Israel – där Wagner inte får spelas – nu kommer att försämras ytterligare på grund av sedeln:
"Sverige har dom sista åren fått återkommande kritik av bla Simon Wiesenthal Centre för ökande antisemitism och bristande säkerhet för vår judiska befolkning. Sveriges relationer med Israel är på bottennivå och nyligen var utrikesminister Margot Wallström 'inte välkommen' i Israel. Att i det läget välja att pryda våra sedlar med en scen ur en minst sagt kontroversiell tonsättares verk är häpnadsväckande."
Att just en scen ur "Valkyrien" skildras på den nya 500-lappen är dock knappast någon slump. Birgit Nilsson ansågs nämligen vara sin tids ledande Wagner-sopran och uppträdde vid upprepade tillfällen vid Bayreuthfestspelen som årligen hålls till den tyske kompositörens ära.
Riksbanken har av allt att döma inga planer på att gå Malena Ernmans krav till mötes.
”Det är olyckligt att valet av motiv uppfattas som negativt. Vår ambition har varit att lyfta fram Birgit Nilssons konstnärliga gärning och det här är en av hennes större roller. Det finns inga planer på att ändra motivet”, säger Susanna Grufman, enhetschef vid Riksbanken, i en skriftlig kommentar till Svenska Dagbladet.