Lars Ohly en av de män som nämns i vittnesmål i samband med #Metoo-kampanjen i sociala medier. Det skriver han nu själv öppet i en debattartikel.
"Jag tror att de allra flesta vet väl var gränsen går mellan acceptabelt och oacceptabelt beteende. Jag visste det redan den aktuella kvällen då jag bad om ursäkt för att jag besvärat den kvinna jag varit alltför närgången mot", skriver han i artikeln.
Dessutom har han blivit polisanmäld:
"Det är inte upp till mig eller andra män att ifrågasätta någon kvinnas upplevelse oavsett om vi har invändningar mot delar av beskrivningen. Jag kommer därför inte att göra annat än att bekräfta att en kvinna har känt sig så besvärad av mitt beteende att hon valt att berätta och polisanmäla", fortsätter Ohly.
Han tror dock inte att polisanmälan kommer leda nån vart. Men han påpekar att det hela har fått honom att fundera över sitt beteende och hur det har begränsat kvinnor och skadat personer han älskar.
Enligt Ohly är argumentet "inte alla män" ett "värdelöst försvar" i debatten om #Metoo eftersom alla män, enligt honom, är en del av det "patriarkala samhället". Det är inte heller relevant att även kvinnor tafsar på män, eftersom männen är en del av ett större "mönster".
"En bättre reaktion vore att säga 'även jag'", hävdar Lars Ohly och menar att det är så alla män ska tänka.
Samtidigt tar han avstånd från skampålar och lynchmobbar på nätet, och påpekar att det är polis, åklagare och domstolar som ska utreda och döma eventuellt brottsliga gärningar.
Lars Ohly ledde Vänsterpartiet mellan 2004-2012 och var riksdagsledamot för partiet mellan 1998-2014. Sedan den 18 maj 2017 är han ordförande för paraplyorganisationen Funktionsrätt Sverige.