Fria Tiders tidigare avslöjande, om Region Gävleborgs regel att neka boende på äldreboenden tillgång till syrgas och istället ge de äldre opioider så att de får en bekväm och ångestfri död, har väckt viss uppmärksamhet i läkarkretsar.
Sveriges Radio Gävleborg har också uppmärksammat Fria Tiders avslöjande, som man beskriver som att det "cirkulerar rykten i bland annat sociala medier". SR har intervjuat chefsläkare John Mälstam som bekräftar uppgifterna i Fria Tiders artikel och förklarar dem med att syrgas är explosivt och kan orsaka bränder vid rökning på äldreboenden. Mälstam hävdar även att det är väldigt svårt att veta vilken dos man ska ge om sjuka får tillgång till syrgas utanför sjukhusmiljön.
Det finns en risk för att personalen på Gävleborgs äldreboenden bara "går och rattar hit och dit" om de får tillgång till apparatur som administrerar syrgas till de boende, menar Mälstam. Han påpekar även att människor som är i slutstadiet av lungsjukdomen KOL och drabbas av covid-19 kan avlida om de får för mycket syrgas.
Specialisten i allmänmedicin Jon Tallinger har på Facebook uppmärksammat intervjun med Mälstam och verkar inte dela Mälstams uppfattning om hur svårt och avancerat det är att administrera syrgas till patienter. Han skriver att en normalbegåvad femåring bör klara av att stoppa två plastslangar i näsan på en sjuk patient och ställa in apparaturen som administrerar syrgas på fem liter per minut, vilket anses vara något av ett normalvärde.
I ett separat inlägg anmärker Tallinger på att ST-läkaren Maja Törnlund i Falun som intervjuas i Svenska Dagbladet inte tycks uppmärksamma äldre patienter om att det finns ett mellansteg mellan intensivvård och ingen behandling alls i form av syrgasbehandling.
Yngre personer som hamnar på sjukhus med covid-19 får ofta syrgas i ett första steg innan de, eventuellt, blir så dåliga att de måste vårdas i respirator.