Under senare tid har köttstölderna ökat och flera handlare har vittnat om köttstölder som ett växande problem. I sin debattartikel skriver branschföreträdare hur handlarna hanterar situationen med åtgärder som minskar försäljningen av kött.
De mest stöldbegärliga styckdetaljerna, såsom oxfilé, entrecote och ryggbiff, plockas bort efter klockan 18, då de flesta stölderna sker.
Dessa stölder tvingar livsmedelshandlare till kostsamma och mödosamma motåtgärder, som stöldmärkning och ökad närvaro av butikskontrollanter.
Ytterst leder köttstölderna till att försäljningen i många butiker minskar vilket får återverkningar hela vägen i livsmedelskedjan.
Det leder till att Sveriges bönder får svårare att sälja det kött som de producerar och i slutändan drabbas Sveriges beredskap och det svenska kulturlandskapet, enligt företrädarna.
Detta har blivit ett fokusområde för branschorganisationen Livsmedelshandlarna som vill minska butiksstölderna för att öka tryggheten.
Enligt undersökningar är dagligvaruhandeln i Sverige hårt utsatt för brott, och butikerna används som "lokala skafferier" av många, skriver företrädarna.
Bland annat hot och trakasserier av personal är inte ovanligt. 2021 anmäldes omkring 43.000 butiksstölder till ett värde av flera miljarder kronor, och sedan 2010 har butiksstölderna fördubblats.
Livsmedelshandlarna menar att det är dags att samhället tar stölderna på allvar, och att rättsväsendet måste prioritera butiksstölder högre och lagföra fler personer för stöld och ringa stöld.
Branschorganisationen vill nu att myndigheterna även bekämpar vardagsnära brott som drabbar många människor, vid sidan av den organiserade brottsligheten.