Det var efter ett väpnat uppror i staden Homs natten mot lördagen som över 200 människor dog när syriska säkerhetsstyrkor slog ned oroligheterna. I den västerländska rapporteringen har såväl civila offer som stupade väpnade islamister beskrivits som "fredliga demonstranter", vilket har fått kritik av bland annat Arabförbundet.
Ändå var det Arabförbundet och flera västländer som stod bakom resolutionen i FN:s säkerhetsråd på lördagen, och krävde president Assads avgång samt en övergång till demokrati i Syrien.
På liberala redaktioner i Stockholms innerstad mottogs beskedet med bestörtning.
"Samtidigt som dödandet av människor fortsätter i Syrien kunde FN:s säkerhetsråd inte enas om ett fördömande av våldet", hette det på nyhetsplats i Dagens Nyheter på söndagmorgonen.
Även USA:s FN-ambassadör Susan Rice var upprörd. Efter omröstningen sade hon att hon var "äcklad" över att "stormakter" nu ingripit för att lamslå FN.
Allt blod som spills i Syrien från och med nu måste tillskrivas Ryssland och Kina, sade hon.
Men flera ryska kommentatorer försvarade vetot.
Hade resolutionen gått igenom hade det lett till krig i regionen med höjda oljepriser som följd, sa den ryske analytikern Sergej Markov till Sky News, och jämförde med hur det gick till när samma länder ville ha en resolution om krig mot Irak, baserat på anklagelser om massförstörelsevapen som inte fanns i verkligheten.
Men även om lördagens siffror på 200 döda demonstranter skulle visa sig stämma med verkligheten, så är dödstalen i Syrien än så länge inte jämförbara med förlusterna i ett fullskaligt krig. Bara vid Natos bombningar i Libyen under 2011 dog över 70 000 människor, och redan i augusti samma år bekräftade rebellerna att över 50 000 människor dödats.