Den så kallade EBO-lagen infördes 1994 under den dåvarande borgerliga regeringen och ger asylsökare rätt att bosätta sig var som helst i landet.
Men nu ändras lagen och de nya reglerna, som börjar gälla den 1 juli, innebär att asylsökare kan gå miste om sin dagersättning om de väljer att bosätta så i ett ”utsatt område”, skriver SVT.
Totalt finns det 32 sådana områden i landet, enligt regeringens uppfattning, däribland Huddinge, Stockholm och Botkyrka. Men kommunerna får själva välja vilka områden som ska omfattas, och dit ska det alltså bli svårare att flytta.
"Förslaget syftar till att få fler asylsökande än i dag att välja att bo i områden där det finns förutsättningar för ett socialt hållbart mottagande", skrev regeringen på sin hemsida förra sommaren.
I Invandrartäta Södertälje har den nya lagen redan välkomnats även om politikerna också menar att det finns en risk.
– Det är möjligt att man väljer att bo där men jobba svart. Det finns en risk i det men jag hoppas att det inte blir så, säger kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) i Södertälje till SVT.
Syftet med lagändringen är alltså att minska ”segregationen”, så att invandrare inte bosätter sig i samma områden.
Enligt Kristianstadsbladet vill även Kristianstads kommun prova de nya reglerna för att, som tidningen uttrycker det, ”avskräcka asylsökande” att flytta till stadens invandrartäta områden Gamlegården, Charlottesborg och Österäng. Bara Gamlegården har tagit emot ”många flyktingar”, heter det. Området har också drabbats av flera allvarliga brott det senaste året, däribland en dödsskjutning i slutet av december då en 25-årig man sköts ihjäl. Likaså har det nybyggda badet i Gamlegården samt biblioteket slagits sönder. I slutet av förra året skedde också flera raketkraveller där "ungdomar" bland annat startade bränder och sköt fyrverkerier mot polisen.
Boel Godner i Södertälje vill dock inte uttala sig om vart invandrarna i stället ska ta vägen. I "utsatta" områden är det ju oftast billigare att bo, påpekar SVT-journalisten. Godner menar att det bästa är att invandrarna den första tiden helt enkelt bor på Migrationsverkets anläggningsboende.
De nya reglerna har fått kritik för att vara otillräckliga, att de borde omfatta samtliga kommuner och inte bara 32 stycken.
– Negativa konsekvenser av ebo finns i många kommuner och SKR (Sveriges Kommuner och Regioner, vår anm.) anser att regeringen borde låta alla kommuner som vill kunna omfattas, sade Per-Arne Andersson, chef för SKR:s avdelning för utbildning och arbetsmarknad, i november.