Slottet Tre Kronor sett från öster.

KB lanserar databas med klassiskt bildverk från stormaktstiden

Publicerad 20 juni 2016 kl 11.07

Historia. Kungliga biblioteket har gjort bilderna från det klassiska planschverket Suecia antiqua et hodierna fritt tillgängliga och nedladdningsbara. ”Suecian” var ett propagandaverk från 1600-talet som skapades av mångsysslaren Erik Dahlbergh i syfte att sprida kulturell strålglans över stormakten Sverige.

Dela artikeln

© 

Nu finns Erik Dahlberghs verk tillgängligt för allmänheten.

Kungliga biblioteket meddelade nyligen att alla bilder ur Suecia antiqua et hodierna, som betyder Det forna och nuvarande Sverige, finns tillgängliga från en speciell Sueciadatabas på KB:s hemsida. Gravyrerna i verket digitaliserades redan 2002-2004 och med den nya databasen har användarvänligheten ökat och nya bilder lagts till, skriver KB på sin hemsida.

Suecians upphovsman Erik Dahlbergh var ett universalgeni och innehade flera tunga militära och civila tjänster under sin levnad. Hans kanske mest bestående insats, förutom Suecian, är de många fortifikationsanläggningar han var inblandad i att bygga. Exempelvis är de båda fästningarna Skansen Lejonet och Skansen Kronan i Göteborg uppförda efter ritningar av Dahlbergh.

Idén till ett topografiskt bildverk över Sveriges städer, herresäten och andra sevärdheter fick Dahlbergh under sina många resor på kontinenten då han kom i kontakt med liknande verk i Frankrike och Tyskland.

Han fick snabbt kungligt stöd för sitt projekt men på grund av sina många andra uppdrag och de utdragna krigen kom han att jobba med Suecian periodvis ända fram till sin död 1703 utan att verket någonsin blev helt färdigställt.

Fram till januari nästa år visar Kungliga biblioteket även en utställning om verket.


Nyheter från förstasidan

Här stänger USA gränsen för illegal invandring

Räder mot invandrarnästen på flera håll i USA. Vita huset har satt in amerikansk trupp för att säkra gränsen mot Mexiko.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.