Omkring 100 personer var enligt polisen aktiva i upploppet som uppstod vid Skånegården i Malmö på påskaftonens eftermiddag. Våldet bröt ut i samband Rasmus Paludans planerade koranbränning.
När kravallerna sedan fortsatte på kvällen i Rosengård uppskattas 200 till 300 personer har deltagit i den mobb som bland annat kastade sten och molotovcocktails mot polisen, satt eld på flera miljöhus och senare vandaliserade Rosengårdsskolan. Ordningsstörningarna fortsatte under påskdagen.
Nu inleder polisen ett intensivt arbete med att identifiera personer som aktivt deltagit i våldsamheterna och utredningsläget bedöms som gott. Polisen bär kroppskameror och många vittnen filmade händelseförloppet. Allt detta material ska nu gås igenom, och det kommer att ta tid.
– Det finns massor av filmer och bilder från händelserna. Material fortsätter strömma in och det är en stor uppgift som ligger framför oss med att gå igenom alla filmer och identifiera våldsverkare. Det kan vara en del som inte är kända av oss sedan tidigare och då tar det extra tid att ta reda på vem de är, säger Jimmy Arkenheim, lokalpolisområdeschef i Malmö, på polisens hemsida.
Malmöpolisen uppger sig ha dragit viktiga lärdomar av de utredningar som gjordes efter upploppen i Rosengård i augusti. Den gången var utredningarna klara efter cirka sex månader. Jimmy Arkenheim bedömer att det kommer att ta minst lika lång tid innan alla gärningspersoner ställs inför rätta efter helgens händelser.
– Förra gången var det ett större våldsamt upplopp. Nu rör det sig om flera händelser på olika platser under två dagar. Det innebär fler ärenden att utreda, totalt rör det sig om ett 30-tal bland annat misstankar om våldsamt upplopp, grov allmänfarlig ödeläggelse, blåsjusabotage, mordbrand och mordförsök, säger han.
Personer som har viktiga uppgifter att lämna rörande helgens upplopp i Malmö ska ringa polisens kontaktcenter på 114 14. Den som har bildmaterial som kan hjälpa polisen att identifiera misstänka gärningspersoner kan ladda upp bilder och filmer på polisens hemsida.