Det var igår som tidningen Fokus utsåg Amineh Kakabaveh till "Årets svensk" för sin kamp mot "radikalisering, klan- och hedersförtryck". En V-politiker som prisas för sin kamp mot hedersförtryck – man skulle kunna tro att det är något partiet är stolta och glada över idag.
Men då tror man fel. Kakabaveh är ett mycket känsligt val då ett flertal V-toppar velat rensa ut den sverigekurdiska politikern. Bland annat har de anklagat henne för att vara rasist. Anledningen är hennes mycket hårda retorik mot olika former av muslimsk radikalism.
"Religiösa skolor indoktrinerar barn och ungdomar i enighet med tusenåriga skrifter i stället för vetskap och kvinnors och barns mänskliga rättigheter. Sluta att ursäkta kvinnoförtryck och kvinnofientliga uttryck genom att hänvisa till kulturellt eller religiöst rättigheter", skrev hon bland annat i en uppmärksammad debattartikel i somras.
Situationen är så allvarlig att V:s partiledning dragit sig för att ens gratulera Kakabaveh till att ha blivit "Årets svensk".
"Idag blev en vän till mig utsedd till årets svensk. Vår partilednimg i (V) har inte ens sagt grattis. Sorgligt", skriver Vänsterpartiets politiske sekreterare Jonas Lundgren på Twitter.
Först idag på förmiddagen svarade partiledaren Jonas Sjöstedt med ett torrt "Visst har jag gratulerat" på Twitter, utan att nämna vinnarens namn eller göra något större väsen av utmärkelsen.
Idag blev en vän till mig utsedd till årets svensk. Vår partilednimg i (V) har inte ens sagt grattis. Sorgligt.
— Jonas Lundgren (@VJonasLundgren) December 15, 2016
@pgj69 @vansterpartiet Visst har jag gratulerat.
— Jonas Sjöstedt (@jsjostedt) December 16, 2016
Den öppna fräna kritiken mot partiledningen visar tydligt att partiet är splittrat i frågan.
Vad det handlar om är att V å ena sidan vill fortsätta med en så kallat feministisk profil som sätter kvinnofrågor högt på dagordningen. Å andra sidan ser partiet stor potential att locka väljare med inte minst Mellanösternbakgrund som riskerar att skrämmas bort av en tuff retorik mot hedersvåld.
I valet mellan politisk makt och den feministiska linjen riskerar helt enkelt den senare att bli åsidosatt.
Än så länge sitter Kakabaveh kvar i riksdagen på ett V-mandat, men det är högst oklart om hon kommer stå kvar på valsedlarna nästa val.
Fria Tider har sökt företrädare för Vänsterpartiet.