Invandringen skulle ge Sverige en "superekonomi" och bli en tillgång "på längre sikt".
I realiteten har den starkt bidragit till att sänka välfärden ute i landets kommuner.
Nu larmar Kommunalarbetaren om att sex av tio kommuner drar in på äldreomsorgen.
Detta innebär bland annat lägre bemanning, kortare tid för dusch, mer delade turer, färre lediga helger för personalen samt även nedläggning äldreboenden.
Tidningen pekar bland annat ut "flyktingmottagandet" och "invandringen" som förklaring. Att kommunerna fått ta över kostnaderna för detta gör, skriver Kommunalarbetaren, att många av dem får "allt svårare att ha råd med välfärden".
Kommunalarbetaren nämner Hörby, där underskottet är 25 miljoner kronor och stora besparingar görs i socialnämnden, efter att staten vägrat bidra till kostnaderna för asylmottagandet.
– Det är ju vård, skola och omsorg som står för 70–80 procent av kommunens kostnader, så när kommunerna får en sämre ekonomi finns det ingen annanstans att ta pengarna från, säger Greger Bengtsson, samordnare för äldreomsorg på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, till tidningen.
De behov som finns är alltså större än de resurser som finns. Det är så illa att kommunerna är rädda för att de inte kommer kunna upprätthålla den välfärd som lagen kräver att de har. Och situationen väntas bli ännu mer, enligt reportaget.
Sveriges Kommuner och Regioner, som tidigare hette Sveriges Kommuner och Landsting, kräver därför att staten skjuter till mycket mer pengar till kommunerna.