– Förslagen innebär att vi minskar incitamenten för att stanna kvar i landet utan tillstånd och effektiviserar återvändandearbetet. Det är avgörande för tilltron till vårt migrationssystem att de som har får ett utvisningsbeslut faktiskt lämnar landet, säger migrationsminister Johan Forssell (M).
Enligt förslaget kommer avlägsnandebeslut gälla i fem år från det att utlänningen lämnar landet.
Om en person vägrar lämna Sverige inom den utsatta tidsfristen kan också ett längre återreseförbud utfärdas.
Dessutom vill regeringen avskaffa spårbytet – en kontroversiell möjlighet som hittills har gett avslagna asylsökare en chans att få stanna kvar i Sverige genom ansöka om arbetstillstånd inifrån landet.
Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson Ludvig Aspling välkomnar förslaget:
– Med det här förslaget så kommer avlägsnandebeslut aldrig att preskriberas så länge utlänningen stannar i Sverige. Den här förändringen är viktig i kampen mot skuggsamhället, sade han när förslaget presenterades på en presskonferens under tisdagen.
Även Liberalerna är tydliga i sin kritik mot det nuvarande systemet, där spårbyte har använts för att kringgå avslagsbeslut:
– I dag förekommer det att man använder asylsystemet i syfte att istället få ett arbetstillstånd. Det underminerar förtroendet för systemet och är inte heller rättvist mot alla människor som flyr och drabbas av långa handläggningstider i sin asylprocess. Fusk och missbruk göder skuggsamhället, det kan vi inte acceptera, säger Liberalernas migrationspolitiska talesperson Patrik Karlson.
Förslagen föreslås träda i kraft den 1 april 2025.