Bakom hemsidan står de tre tyska marinbiologerna Mine Tekman, Lars Gutow och Melanie Bergmann.
Litterbase baseras på data från 1 249 olika vetenskapliga studier. Med kartor och grafik förklarar de tre tyskarna var i världshaven som sopor och annat skräp från oss människor ansamlas och vad det består av.
Mellan 67 och 85 procent av skräpet i haven består av plast, ofta i form av mycket små partiklar som är mindre än en tiondels mikrometer stora. Plastskräpet är så pass utbrett att det till och med hittas inbäddat i isen vid Arktis.
Avfall från oss människor kan även hittas nere på djuphavsslätterna på runt 4 000 meters djup. I Stilla havet finns dessutom ett så kallat "sopområde" där skräp, på grund av havsströmmar, ansamlas.
Marinbiologerna varnar för att i synnerhet plaster skadar ekosystemen när djur äter det eftersom de kan innehålla skadliga kemikalier. Djur, växter och andra organismer kan även fastna i skräpet eller föras till andra delar av haven där sköra ekosystem kan slås ut av en ny organism.
"Stora mängder skräp har på mindre än 50 års tid ansamlats i alla delar av våra hav. Skräp har därmed blivit ett allvarligt hot mot den marina miljön, vattenlevande organismer och mänskligheten, vars välstånd hänger tätt ihop med havet hälsa", varnar forskarna.