Islamismen i Miljöpartiet

Här frågas Fridolin ut av KU anklagad för att ha försökt stoppa TV-inslag om islamismen i Miljöpartiet

Publicerad 25 april 2017 kl 14.19
Av Mattias Albinsson

Politik. Utbildnings­minister Gustav Fridolin (MP) frågades under måndagen ut av Konstitutions­utskottet (KU) anklagad för att ha försökt påverka en journalist att stoppa rapportering om islamismen inom Miljöpartiet.

Dela artikeln

Utfrågningen gjordes efter en KU-anmälan av riksdags­ledamoten Olof Lavesson (M) sedan det framkommit att Fridolins tillförordnade presschef i april förra året försökt förmå Sveriges Televisions program­ledare Anders Holmberg att stoppa ett inslag där riksdags­ledamoten Jabar Amin (MP) skulle medverka.

Amin, som har kurdisk invandrar­bakgrund, var en av de fränaste kritikerna mot den islamism som avslöjades inom Miljöpartiet för ett år sedan. Han skulle 20 april förra året delta i ett inslag i "Aktuellt" för att ge sin syn på de båda islamist­anklagade MP-topparna Mehmet Kaplan och Yasri Khan.

Fridolins press­chef försökte förmå Holmberg att inte ha med Amin i inslaget. När han inte lyckades med det förklarade han att man skulle "knåda" Amin så att han inte skulle vara så kritisk under TV-sändningen.

Fridolin anklagas för att tysta Nato-kritiker

Utfrågningen handlade om vilken roll och vilket ansvar Fridolin hade för händelsen. Själv hävdar statsrådet att han inte i förväg kände till samtalet mellan presschefen och SVT:s journalist och heller inte hade något ansvar för honom eftersom denne var anställd av regeringen, som är en enda myndighet, och inte lydde under honom personligen.

– Jag vill vara tydlig med att det är självklart att tjänstemän inte ska försöka påverka media på det sätt som Aktuellts redaktion beskriver, poängterade Fridolin inför KU.

Han skyllde därefter sin presschefs agerande på att denne var utarbetad.

Gustav Fridolin fick under den drygt en timme långa utfrågningen kritiska frågor av KU-ledamöter från samtliga riksdags­partier. Även representanter från de båda regerings­partierna Social­demokraterna och Miljöpartiet ställde frågor.

Tina Acketoft (L) antydde att förklaringen att presschefen varit utarbetad låter som en efterhands­konstruktion.

– Vi vet nu att biträdande presschefen var utarbetad och att han tog sedan ledigt, men han verkar ha varit väldigt försigkommen ändå när han ställde de här frågorna, konstaterade hon.

KU har bland annat till uppgift att löpande granska regeringens och statsrådens arbete. Om ett statsråd anses ha begått brott i sin ämbets­utövning är det KU som avgör om denne ska åtalas eller ej. Fallet går i sådana fall direkt till Högsta domstolen. Inget statsråd har åtalats för brott sedan 1800-talet, däremot förekommer det att de kritiseras.

Artikeln är rättad. Jabar Amin är fortfarande politiker för MP.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-förslaget: Utvisa automatiskt vid vissa brott

Föreslår nytt system som tar domstolarna ur ekvationen. "Aktivistiska åklagare och domare gör att grova brottslingar får stanna i Sverige."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0