Det var den 18 mars som Aftonbladets TV-sajt slog larm om ett förestående krig mellan den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump och hackerkollektivet Anonymous. Hackergruppen är världens mest kända och orsakade nyligen stor skada för Islamiska staten, IS, genom att ta ner deras Twitterkonton och publicera namnen på en mängd av terrororganisationens medlemmar. Det var inte utan förtjusning som Aftonbladet meddelade att samma metoder nu skulle användas mot en konservativ politiker.
Bara ett YouTube-klipp
Aftonbladets internetexpert Henrik Torehammar berättade i tidningens webb-TV att det finns röster inom Anonymous-rörelsen som är tveksamma till krigsförklaringen. Tidningens expertpanel frågade sig vidare om det är bra eller dåligt för Trump att ha Anonymous som fiende. Under de följande dagarna har uppgiften om hackarnas krig mot Trump flikats in i flera av Aftonbladets artiklar om den amerikanske presidentkandidaten. Problemet är bara att det inte existerar någon krigsförklaring, i vart fall inte från något hackerkollektiv.
Upphovet till larmrapporten är ett YouTube-klipp som saknar all substans och varje kännetecken på att det producerats av ett kompetent hackernätverk. Snarare tyder allt på att videoproduktionen härhör från Trumps politiska motståndare: Själva krigsförklaringen består av en politisk tirad och som hashtag används #opwhiterose, som anspelar på en tysk oppositionsgrupp som motsatte sig nazismen.
För att visa allvaret i sin krigsförklaring lade den självutnämnde Anonymous-representanten fram personliga data från Trump, som han skulle ha fått fram via dataintrång – såsom presidentkandidatens adresser och telefonnummer. Alla uppgifter som läggs fram i krigsförklaringen har emellertid varit allmänt tillgängliga sedan november 2015 och en del av dem är inte aktuella. Kort efter "krigsförklaringen" twittrade samma person som spred YouTube-filmen urskuldande att uppgifterna "verkar vara föråldrade, ta det med en nypa salt".