Nordica är på väg från Helsingfors till havsområden utanför Alaska, där oljebolaget Shell behöver isbrytare för att kunna provborra.
Greenpeace är oroade för att borrningen ska leda till oljeutsläpp i det känsliga naturområdet.
- Arktis är en unik och mycket sårbar region som aldrig skulle klara ett större oljeutsläpp, säger Therese Jacobson, ansvarig för Arktisfrågor på Greenpeace.
Tio minuter över fyra idag anropade befälhavaren på Nordica svenska kustbevakningen och larmade om att Greenpeace bordat fartyget. Isbrytaren befann sig då på svenskt vatten utanför Öland, men befinner sig nu utanför Karlskrona.
- Sex stycken bordade Nordica syd om Öland och tre av dem kedjade fast sig på däckskranen och de andra tre vaktas av besättningen, säger Gunnar Persson vid Kustbevakningens ledningscentral i Göteborg till Fria Tider.
Kan det bli någon påföljd på det här?
- Ja det kan det naturligtvis bli. Polisen i Karlskrona är i kontakt med sjöåklagare för att se vilket slags brott det skulle kunna vara. Tar man sig om bord är det olaga intrång som jag ser det och eventuellt egenmäktigt förfarande, men det kan finnas andra lagar i sjölagen som de skulle kunna ha brutit emot, säger Gunnar Persson.
Kustbevakningen har på morgonen skeppat ut poliser till isbrytaren, med sitt fartyg KBV202, för att gripa Greenpeaceaktivisterna. Enligt Gunnar Persson har Nordicas resa blivit några timmar försenad.
Redan i Helsingfors hamn stötte Nordica på problem när de även där blev bordade under liknande omständigheter.