Java är ett programspråk som ursprungligen skapades av datortillverkaren Sun Microsystems. För 10 år sedan släppte man Java under så kallad GNU-licens, det vill säga kostnadsfritt för vem som helst att använda. När Google 2007 släppte sin första version av Android, baserad på Java, gratulerade Suns vd Jonathan Schwartz bolaget och betecknade Android som ett stort framsteg för öppen programvara.
Problemen började några år senare då Sun fick ekonomiska problem. Bolaget köptes i januari 2010 av Oracle Corporation under Larry Ellison. Oracles stämning mot Google följde i augusti samma år. Oracle menade att vissa förbättringar som man gjort är upphovsrättsskyddade. Efter en dyr och omfattande process har nu en andra domstol avslagit Oracles krav.
Betydelse för Android
Fallet har stor betydelse för andra än de två inblandade bolagen. Om Oracle slutligen vinner ändras möjligheterna att använda operativsystemet Android, som finns i 80 procent av världens mobiler. Rent konkret handlar stämningen om Javas API:er, som behövs för att olika program i telefonen kan prata med varandra.
Google kallar den senaste domen för "en seger för ekosystemet Android" och en seger för "programutvecklare som förlitar sig på öppna och fria programmeringsspråk för att bygga innovativa konsumentprodukter". Oracle, som trots allt gärna vill ha de 75 miljarderna, kommer att överklaga.
Carl Lundström
carl@lundstrom.com
+41 763 262630