Det var under 2011 sm de kinesiska exportörerna höjde priset på den sällsynta jordartsmetallen dysprosium från 285 dollar per kilo till 2.290 dollar per kilo. Dysprosium är en metall som är nödvändig för att göra magnetiska komponenter mindre känsliga för temperaturvariationer i exempelvis vindkraftverk, elbilar, hårddiskar och mobiltelefoner och därför var det allt annat än goda nyheter för den västerländska industrin. Att likartade sällsynta jordartsmetallers priser steg med 400-500 procent gjorde inte saken bättre.
Situationens allvar ökar av att försvarsmakter i hela världen är starkt beroende av fungerande elektronik och IT-system.
– Kina vill hellre sälja elektroniska produkter än råvaror. Om tio år kommer kinesisk industri att använda alla sällsynta jordartsmetaller som bryts i Kina och inget kommer att gå på export, säger Steven Savage, forskningschef på Försvarets forskningsinstitut (FOI) i ett pressmeddelande.
I Sverige finns ett par intressanta områden för brytning av dysprosium, enligt Steven Savage.
– Exempelvis i Norra Kärr utanför Gränna, och i de stora högar av krossad sten som blir över vid LKAB i Kiruna när järnmalmen utvunnits, som innehåller små mängder sällsynta jordartsmetaller som kan bli lönsamt att utvinna, säger Steven Savage.
Även i fortsättningen räknar försvaret med att vara beroende av Kina för framställning av komponenter baserade på sällsynta jordartsmetaller. Men om det ses som alltför problematiskt ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv i framtiden, så skulle det kunna bli aktuellt med tillverkning av komponenter baserade på sällsynta jordartsmetaller inom EU. Då kan svenska fyndigheter såsom Norra Kärr komma att spela en strategisk roll, enligt FOI.