Researchgruppen & våldet
Anders Eka utsågs till domare i Högsta domstolen av Fredrik Reinfeldt 2013. Infälld: Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Frikände Mattsson – nu kan Anders, 58, ta över Högsta domstolen

Publicerad 12 december 2017 kl 13.23

Lag & Rätt. Stefan Löfven planerar att utse Anders Eka, idag jurist vid tidningsbranschens lobbyorganisation PON, till ny ordförande för Högsta domstolen, rapporterar Expressen. Det är samme Eka som höll i pennan när PON frikände Expressens kritiserade uthängning av invandringskritiska pensionärer 2013.

Dela artikeln

Under sitt arbete vid PON "fann" Anders Eka att Expressens kritiserade uthängning, som genomfördes i samarbete med AFA-nätverket Researchgruppen, inte stred mot pressens branschregler om att "respektera den personliga integriteten", vara "försiktig med att publicera namn" och att vara politiskt "objektiv".

Efter publcieringen fick flera av de utpekade personerna hembesök av vänsterextremister och sparkades från sina jobb. Dagen därpå detonerade en bomb hemma hos en skånsk barnfamilj där pappan i hushållet hängts ut som rasist i Expressens reportage.

Anders Eka utsågs till andre vice ordförande i PON av advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg, en uttalad yttrandefrihets­motståndare och aktivist på yttersta vänsterkanten. När Eka fattat sitt friande beslut hyllades det av Ramberg, som under rubriken "Häng ut rasisterna!" skrev följande på sin blogg:

"Kontroversiella, rasistiska och kränkande uttalanden ska inte kunna döljas i anonymitetens dimma. De ska enligt min mening i detta hänseende inte heller åtnjuta yttrandefrihetens skydd. Missbruk av grundlagsskyddade rättigheter är inte skyddsvärda, vare sig pressetiskt eller lagligt".

Anders Eka har tidigare varit huvudsekreterare för grundlagsutredningen och lagman i Svea hovrätt. År 2013 utsågs han av Fredrik Reinfeldt till domare i Högsta domstolen.

Nu väntas Stefan Löfven utse Anders Eka till ny ordförande för Högsta domstolen. Samtidigt skärper regeringen sina åtgärder mot Polen, där ett lagförslag ska göra det möjligt för parlamentet att utse nya domare, rapporterar Dagens Nyheter.

– Vi hoppas och vill att Polens regering ska ändra sitt beteende och följa rättsstatens principer, men om det inte sker så kommer det att få följder, varnar regeringens EU-minister Ann Linde i tidningen.

Det skulle, menar regeringen, strida mot "rättsstatens principer" om etablissemanget i Polen skulle utse lojala domare på samma sätt som etablissemanget gör i Sverige.


Nyheter från förstasidan

Musk om att köpa MSNBC: "Hur mycket kostar det?"

"Hur mycket kostar det?" Vänsterkanalen i kris efter Trumps valvinst.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.