Hundratals personer i Sverige anser sig lida av en sjukdom som inte finns. Till stöd för sina anspråk har de ofta analyssvar från det medicinska laboratoriet Scandlab, som tjänar pengar på att erbjuda tester där vanliga blodprover inte påstås räcka till. Men den etablerade vetenskapen menar att sjukdomen och testerna är en bluff.
Diagnosen hypotyreos är en vanlig sköldkörtelsjukdom som syns på blodprover och som ofta går att medicinera. Hypotyreos 2 däremot är ett begrepp som myntades av den amerikanske läkaren Mark Starr i en bok som kom ut år 2005, och som inte erkänns av den etablerade vetenskapen.
Vetenskapsradion har träffat flera patientföreningar med människor som anser sig lida av "sjukdomen". De är aktiva på olika forum och i sociala medier där de kräver ökade rättigheter.
Enligt Scanlabs tester lider personerna av ett underskott av hormonet kortisol. Därför får de mediciner med hormonet utskrivet av vissa läkare som samarbetar med Scanlab, och många upplever därefter en förbättring. Men enligt andra läkare är patienterna i själva verket friska.
"När det gäller kortisol och tyreoideahormon har dessa preparat ofta en 'uppiggande' effekt även hos friska varför man initialt kan känna att man mår bättre. Efter en tid försvinner ofta denna effekt om man inte har en reell hormonbrist - vilket kan leda till försök med högre doser och man kan hamna i en ond cirkel", skriver flera tunga läkare på DN Debatt.
När Vetenskapsradions reporter testade sig på Scanlab fick hon ett provsvar som tydde på hormonbrist, trots allt hon aldrig hade upplevt några symptom.