Cayala är en ny stad inom storstadsområdet Guatemala City. Det äldsta huset på bilden är från 2010.

En ny europeisk stad

Publicerad 20 september 2021 kl 11.12

Arkitektur. Den som vill bygga vackert i västvärlden angrips inte sällan med anklagelser om att vilja underblåsa konservatism och fascism. Men i Guatemala är ämnet inte lika känsligt. Där har man sedan tio år låtit den klassiskt inspirerade arkitekten Leon Krier uppföra en ny stad – i gammal europeisk stil.

Dela artikeln

© Rggv

Leon Krier framför ett mindre projekt i Dorset, England.

© Estudio Urbano

Inspiration har hämtats bland annat från spanska Valencia. Denna bild visar dock Cayala i Guatemala.

Staden heter Cayala och är en förstad inom storstadsområdet Guatemala City. Stadsplaneringen drogs upp 2003 och det första spadtaget togs 2010.

Bakom det hela står den luxemburgske arkitekten Leon Krier.

Krier är en arkitekt och stadsplanerare som hoppade av studierna på 1960-talet efter att ha motsatt sig modernismen och dess stadsplanering.

I början av sina studier var han en progressiv arkitekt som dyrkade modernister såsom den franske stadsplaneraren Le Corbusier och tysken Mies van der Rohe. Men med tiden började han omvärdera sina modernistiska ståndpunkter, och fann att de flesta av dem saknade djupare förankring.

Krier började intressera sig för klassisk och traditionell arkitektur, och 1968 hoppade han av studierna vid Stuttgarts universitet för att jobba för arkitektfirman James Stirling i Storbritannien. Där sysslade man nämligen med sekelskiftes­arkitektur redan på 1960-talet.

Senare kom Krier att bli en varm anhängare av den många hundra år äldre europeiska staden. År 1978 gjorde han en utopisk stadsplan för sin hemstad Luxemburg som han förvandlade till en småskalig medeltidsstad med stadsmur och oregelbundna kvarter.

Krier har gjort konceptuella fantasiprojekt med stadsplaner för bland annat Rom, Berlin, Bremen och Stockholm, men inget av dessa förslag har realiserats. Ytterst få projekt har han fått förverkligade, men han är ändå känd för sitt historiskt inriktade synsätt.

När Guatemalas regering faktiskt gav honom i uppdrag att planera en helt ny stad är det därför något av ett undantag. Arbetet med Cayala påbörjades 2003, första spadtaget togs 2010 och 2012 invigdes Cayala officiellt.

Idag kan Leon Krier, nyss fyllda 75, se hur en rundvandring i hans största projekt hittills faktiskt börjar kännas som att promenera runt i stadskärnan i en genuint europeisk storstad. Arkitekturen är nämligen sådan att själva åldrandet förbättrar den. Träden som planterats är sådana som växer sig höga och lummiga med tiden, och längs med husfasaderna börjar murgröna, vinrankor och annan långsamt växande grönska leta sig upp.

Krier fick förstås aldrig bygga om Stockholm enligt sitt traditionella förslag, men faktum är att den svenska huvudstaden på senare år förmodligen har tagit täten i intresset för klassiska byggstilar i Västeuropa. Det handlar om politiska initiativ i synnerhet i kranskommuner som Nacka och Lidingö, där de styrande Moderaterna har gått till val på att bygga vackert och avstå från att tillåta uppförande av nya modernistiska lådor.

På Lidingö har Moderaterna, som Fria Tider berättat tidigare, helt enkelt börjat tvinga arkitekter att bygga klassiskt – annars får bostadsutvecklarna och byggherrarna som arkitekterna jobbar för ingen mark anvisad av kommunerna. I Upplands Väsby norr om Stockholm driver partiet samma linje med goda resultat, vilket Fria Tider också rapporterat om förut.

Även i själva Stockholms stad försöker Moderaterna rida på kranskommunernas framgångar och vinna röster genom att utmåla sig som motståndare till modernismens rivningsiver och ovana att bygga lådor där de passar som allra sämst.

"Det var Moderaterna som var först ut med att vilja bevara Almarna i Kungsträdgården, det var Moderaterna som räddade Münchenbryggeriet från rivning. Det var Moderaterna som kämpade emot en rivning av Astoriaflygeln på Nybrogatan, och det är Moderaterna som nu kämpar emot en rivning av stora delar av Stureplanskvarteret. Detta kommer vi att kämpa för varje dag och vi vill också bygga nya hus i klassisk arkitektur", lovar Moderaterna på sin webbplats.

Huruvida Stockholms stads moderater håller var de lovar är dock omdiskuterat. Såväl den kritiserade nya Slussen som skandalbygget nya Liljevalchs på Djurgården (nedan) släpptes nämligen igenom av Moderaterna i Stockholms stad.

Bild:

© Stockholms stad

Nya Liljevalchs.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.