Greta Thunberg åtalades den 28 juni för ohörsamhet mot ordningsmakten vid en klimataktion i oljehamnen i Malmö tidigare i somras.
Men det var först en vecka senare, i onsdags förra veckan, som media fick nys om saken och kunde rapportera om åtalet.
Uppgifterna hade nämligen hållits hemliga av Malmö tingsrätt, som sekretessbelagt åtalet.
Avdelningsdomare Helena Tjörnstrand medger för Sydsvenskan att sekretessmarkeringen var felaktig. Hennes förklaring är att det skedde på grund att Greta Thunberg har skyddade personuppgifter, vilket dock inte ska spela någon roll i sammanhanget.
– Vi på tingsrätten har gjort fel. Jag kan bara beklaga naturligtvis, det ska inte få hända, säger hon.
Nils Funcke, expert inom offentlighetsprincipen och yttrandefrihet, säger till Sydsvenskan att det är ett "allvarligt misstag" att tillämpa sekretessbestämmelserna på detta sätt.
Han menar att sådana händelser riskerar att underminera allmänhetens förtroende för domstolar och att folk kan få för sig att rättsväsendet behandlar människor.
Stockholms tingsrätt mörkade i våras namnet på en moderat riksdagsman som utpressats efter sexköp. Fria Tider kunde dock avslöja att politikern ifråga var M-toppen Kjell Jansson:
Nu avslöjar vi att det är Moderaternas ordförande i Stockholm Kjell Jansson som är riksdagsmannen som blev utpressad på 65.000 kronor efter sexköp https://t.co/SUBb3iSwID
— Fria Tider (@friatider) March 24, 2023