Maktskiftet i USA
Rex Tillerson, Jeff Sessions, Mike Pompeo och James Mattis.

Demokrater förvånas av Trumps nya ministrar: "De är betydligt vettigare än sin president"

Publicerad 13 januari 2017 kl 21.03
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Demokraterna i USA är förvånade över Donald Trumps val av nya ministrar till sin regering, rapporterar AP. Anledningen är att han långt ifrån omger sig med ja-sägare, istället tycks han föredra ministrar som tycker radikalt annorlunda än han själv gör.

Dela artikeln

Rex Tillerson, som väntas bli ny utrikes­minister, har uttryckt sitt stöd för militär­alliansen Nato och har en relativt sett tuff retorik mot den ryske presidenten Vladimir Putin. På båda punkterna skiljer han sig därmed från Trump.

Under en utfrågning i senaten i förrgår undrade den republikanske senatorn Marco Rubio om Putin inte bör klassas som krigsförbrytare, något Tillerson däremot inte är beredd att göra.

Jeff Sessions är Trumps val till ny justitie­minister. Till skillnad från Trump stöder han inte ett totalt invandrings­stopp för muslimer. Samtidigt har han av vänster­aktivister anklagats för att vara en rasist. Bland annat på grund av att han tidigare skojat om att han var för vit makt-organisationen KKK tills han fick reda på att de rökte marijuana, skriver The Telegraph.

Mike Pompeo blir ny chef för CIA. Han har uttryckt sitt motstånd mot att använda tortyr vid förhör av misstänkta terrorister, något som såväl tidigare presidenter som nyvalde Trump gett sitt stöd till.

Den pensionerade generalen James Mattis blir ny försvars­minister och general John Kelly tar över departementet för inrikes­säkerhet (Homeland Security). De är båda personer som har en betydligt tuffare retorik mot såväl Ryssland som Kina än Trump har.

– När jag träffar medlemmarna i den nya regeringen förvånas jag av att så många av dem verkar vettiga, kommenterar den demokratiske senatorn Dick Durbin.

– De är betydligt vettigare än sin president, fortsätter han.

På Twitter försvarar Trump sina nomineringar.

"Alla mina regerings­medlemmar verkar bra och de gör ett fantastiskt jobb. Jag vill att de ska vara sig själva och uttrycka sina egna tankar, inte mina!" skriver han.

Formellt måste ministrarna godkännas av senaten. På grund av en ändring genomförd av Demokraterna räcker det numera med att minst hälften av senatorerna röstar ja till en minister för att denne ska godkännas. Eftersom Republikanerna har egen majoritet i båda kamrarna bör därför Trump få samtliga sina föreslagna ministrar godkända.


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.