Jämförelsen gjorde Cameron när han drog paralleller mellan Nazitysklands och Rysslands agerande i Ukraina – ett uttalande som kom på kvällen inför ett sent möte med Vladimir Putin, skriver brittiska Telegraph.
David Cameron hade på lördagkvällen ett möte med Putin om Rysslands påstått militära engagemang i Ukraina, där västvärlden hävdar att Kreml förser rebellerna med tunga vapen och stridsvagnar. Något som man från amerikansk sida dock hittills inte har kunnat bevisa, trots att man förfogar över världens kanske mest avancerade satelliter och underrättelseresurser.
I en hänvisning till andra världskriget sade David Cameron att världen måste "lära av historien" och ingripa för att stoppa "en större stats övergrepp mot en mindre stat".
– Det ryska agerandet i Ukraina är oacceptabelt. Vi måste vara tydliga med vad vi har att göra med när är en stor stat begår övergrepp mot en mindre stat i Europa.
– Vi har sett konsekvenserna av detta i vårt förflutna och vi bör dra lärdom av historien och se till att vi inte låta det hända igen.
David Cameron skulle vid tillfället möta Vladimir Putin i ett oplanerat snabbmöte i samband med G20 på lördagkvällen.
Vid sitt tal i Australiens huvudstad Canberra bedyrade den brittiske premiärministern att han inte tror att det finns en "militär lösning" på krisen i Ukraina. Han sade sig istället vara övertygad om att sanktioner mot Ryssland kommer att ha en inverkan.
– Effekterna syns redan på rubeln, och vad som har hänt med den ryska aktiemarknaden. Vi bör använda sanktioner som svar på det ryska agerandet. Jag väljer fortfarande att hoppas att ryssarna tar sitt förnuft till fånga och inser att de bör göra det möjligt för Ukraina att utvecklas till en självständig och fri stat.
– Men om de inte väljer denna väg kommer förhållandet som Storbritannien har till Ryssland och som EU har med Ryssland att bli mycket annorlunda. Om Ryssland intar en positiv inställning till Ukrainas frihet kan vi ta bort våra sanktioner. Men om Ryssland fortsätter att göra saken värre kommer vi se till att dessa sanktioner skärps. Så enkelt är det.
Relationerna mellan Vladimir Putin och västerländska ledare har försämrats ytterligare sedan Ryssland stationerat krigsfartyg utanför Australiens kust, som en skenbar provokation inför G20-mötet i Brisbane, skriver Telegraph.
Tidigare valde David Cameron att kritisera Ryssland i ett tal till det australiensiska parlamentet, där han sade att landet har antagit en "auktoritär" form av kapitalism.
Han sade vidare att demokratiska värden som rättssäkerhet och fri press gör Storbritannien "starkt". Ett uttalande som är ägnat att provocera, då den brittiska kommunikationsmyndigheten bara en vecka tidigare valt att censurera den ryska public service-kanalen RT:s sändningar från London, eftersom ett inslag om Ukraina inte tillräckligt reflekterade "den ukrainska interimregeringens perspektiv”, skriver Samtiden.
Enligt Ofcom hade RT helt enkelt inte givit den ukrainska revolutionsregeringen tillräckligt med utrymme i sitt inslag. Samtidigt, skriver Samtiden, har den ukrainska revolutionsregeringen förbjudit ryska medier. Ett förbud som man utfärdade kort efter sitt våldsamma maktövertagande i våras.
Men i David Camerons tal i Canberra verkade det som att han inte hört talas om de egna myndigheternas agerande.
– Vi demokratier är inte rädda för självkritik. Vi diskuterar våra misstag offentligt. Det kan vara smärtsamt, men det är så kraftfullt, sade Cameron och fortsatte:
– Våra fria och modiga tidningar kastar ett ljus över vad som helst, utan rädsla eller vilja att favorisera någon.
– Det kan göra livet svårare för vissa, men det hjälper oss att driva ut den korruption som förstör så många länder.
Cameron fortsatte med flera beskrivningar av västvärlden, varav flera kan vara svåra att känna igen för en svensk.
– Våra regeringar förlorar fall i domstol, eftersom vi inte kontrollerar domstolarna, sade han till exempel.
– Men det är därför människor vill investera i våra länder, eftersom de har tillräckliga rättigheter. De vet att de kan få upprättelse från rättsstaten och att vi har domare som är ärliga och inte utsatta för påtryckningar.
– Dessa egenskaper: Vår rättsstat, vår demokrati, vår fria press – det är inte en svaghet, utan vår största styrka.